13-02-2021

Κλυδωνισμοί στη Βρετανία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΟΙΚ – Είπε «όχι» στους όρους του Τζόνσον

Ο Ρίσι Σουνάκ διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Σατζίντ Τζάβιντ, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη (13/2) από τη θέση του, στο πλαίσιο του πρώτου κυβερνητικού ανασχηματισμού μετά το Brexit, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο υπουργός φαίνεται πως αρνήθηκε να υποκύψει στους όρους που έθεσε ο Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι ήταν να αποπέμψει όλους τους ειδικούς συμβούλους του και να τους αντικαταστήσει με ειδικούς συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου να δημιουργηθεί μία ομάδα.

Όπως δήλωσε πηγή του περιβάλλοντος του Τζάβιντ, που επικαλείται ο Guardian, «κανένας υπουργός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα αποδεχόταν αυτούς τους όρους».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα διορίσει τον Ρίσι Σουνάκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sky News ύστερα από την αιφνιδιαστική παραίτηση του Τζάβιντ κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Ο Τζαβίντ είναι βουλευτής από το 2010 και ο πρώτος Ασιάτης που του δόθηκε θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Αρχικά προσχώρησε στην κυβέρνηση το 2012 ως οικονομικός γραμματέας στο δημόσιο ταμείο. Ακολούθως, αναρριχήθηκε ολοένα και ψηλότερα στην κεντρική διοίκηση φτάνοντας ως τη θέση που κατείχε μέχρι πρότινος. Η παραίτησή του δημιουργεί κλυδωνισμούς στη Βρετανία, καθώς σε τέσσερις βδομάδες αναμένεται να βγει ο προϋπολογισμός.

Συνολικά ο Μπόρις Τζόνσον απομάκρυνε τέσσερα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Πρόκειται για τον υπουργό αρμόδιο για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας Τζούλιαν Σμιθ, την υπουργό Στέγασης Έσθερ Μακβέι, την υπουργό Επιχειρηματικότητας Άντρεα Λίντσομ και την υπουργό Περιβάλλοντος Τερέζα Βίλιερς.

Ο Ρίσι Σουνάκ διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών

Ο Τζόνσον διόρισε τον Ρίσι Σουνάκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών, που προηγουμένως ήταν επικεφαλής γραμματέας στο συγκεκριμένο υπουργείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ