16-05-2021

Στο επίκεντρο ο “οδικός χάρτης” για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης της ευρωζώνης

Συμφωνία για τον τρόπο χρηματοδότησης και την λειτουργία του ταμείου της ευρωζώνης, θα επιδιώξουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την συγκρότηση «οδικού χάρτη» για την χρηματοδότηση, από τα αρχικά στάδια, των προβληματικών τραπεζών.

Το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), που σύμφωνα με αξιωματούχους θα τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Ιανουάριο, θα καλύπτει το κόστος εκκαθάρισης μιας τράπεζας από τις αρχές του επόμενου έτους. Θα χρηματοδοτείται από τις ετήσιες συνδρομές τραπεζών, αλλά το σύνολο των κεφαλαίων του θα φθάσει τον στόχο των 55 δισεκ. ευρώ έπειτα από επτά χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν να είναι ευάλωτο εάν ενσκήψει μια τραπεζική κρίση στο ξεκίνημα της λειτουργίας του.

Προκειμένου να διασφαλίσουν από την αρχή την φερεγγυότητα του ταμείου, οι υπουργοί Οικονομικών πραγματοποιούν σήμερα στις Βρυξέλλες τακτική συνάντηση σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν για το πώς το ταμείο θα πρέπει να λάβει μια αρχική χρηματοδότηση-γέφυρα.

«Η χρηματοδότηση-γέφυρα για το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης είναι ένα από τα θέματα στα οποία πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο», δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το ταμείο «χρειάζεται να αρχίσει να λειτουργεί σε ένα αξιόπιστο πλαίσιο προκειμένου να μην υπάρχει κανένα ζήτημα για την χρηματοδοτική δυνατότητα του SRF» πρόσθεσε ο Ντομπρόβσκις.

Ο επικεφαλής της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση, επίσης ελπίζει σε ένα συμβιβασμό για τη χρηματοδότηση-γέφυρα κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ισχυρίζονται ότι το SRF θα πρέπει να λάβει χρηματοδότηση-γέφυρα απευθείας από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με τη μορφή ανοιχτής πιστωτικής γραμμής.

Η Γερμανία είναι αντίθετη σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι η συνθήκη που διέπει τον ESM θα χρειαστεί να αλλάξει προκειμένου να επιτραπεί η χρηματοδότηση του SRF, καθώς ο ESM μπορεί να χρηματοδοτεί μόνο κυβερνήσεις.

Ο συμβιβασμός ίσως βασιστεί στις πιστωτικές γραμμές από τις χώρες της ευρωζώνης στον SRF το πρώτο εξάμηνο του 2016, που ίσως στη συνέχεια αντικατασταθούν από μια πιστωτική γραμμή του ESM, ύστερα από τη συμφωνία για αλλαγή της συνθήκης, είπαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ