10-05-2021

Κορονοϊός: Πάνω από 240 θάνατοι σε μόλις μία μέρα – Στα 60.000 τα κρούσματα

«Θερίζει» ο ιός, καρατομούνται κομματικά στελέχη στην Κίνα

Αν και για κάποια στιγμή υπήρξε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για επιβράδυνση της μετάδοσης του κορονοϊό, χθες Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου τα στοιχεία που ήρθαν από την Κίνα είναι μάλλον απογοητευτικά.

Μόνο χθες ο κοροναϊός COVID-19 προκάλεσε περισσότερους από 240 θανάτους, ενώ 14.840 ήταν τα νέα κρούσματα στην επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή υγείας. Ο επικεφαλής των αρχών απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Το σύνολο των θανάτων από τον κορονοϊό έφτασε πλέον τους 1.310.

Άλλα 14.849 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας εντοπίστηκαν στη Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων στην επαρχία σε 48.206, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Καθαίρεση κομματικών στελεχών στις επαρχίες όπου θερίσει ο ιός

Οι κορυφαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι στην επαρχία Χουμπέι και την πρωτεύουσά της, τη Ουχάν απαλλάχθηκαν από τα  καθήκοντά τους.  Ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, επίκεντρο της επιδημίας την οποία έχει προκαλέσει νέος κοροναϊός απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, μεταδίδει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο δήμαρχος της Σαγκάης, ο Γινγκ Γιονγκ, ορίστηκε νέος γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής του ΚΚ Κίνας στη Χουμπέι, αντικαθιστώντας τον Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο γραμματέας της οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην πόλη Ουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, που είχε επικριθεί διότι αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα στην εμφάνιση του ιού τον Δεκέμβριο, επίσης καθαιρέθηκε.

«Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, έχω καταληφθεί από τύψεις», είπε ο Μα στην κινεζική δημόσια τηλεόραση, καθώς «επιδημία θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί πιθανόν καλύτερα, να μη μετατραπεί σε αυτή που είναι σήμερα».

Σαραντατέσσερα νέα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία

Ο ιάπωνας υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι επιβεβαιώθηκαν 44 νέα κρούσματα του κοροναϊού πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα νερά έξω από τη Γιοκοχάμα, έπειτα από εξετάσεις σε 221 επιβαίνοντες.

Αυτό αυξάνει σε 218 τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένων επιβατών και μελών του πληρώματος, που έχουν μολυνθεί από τον ιό επί του συνόλου των 3.700 και πλέον επιβαινόντων, χωρίς να λογαριάζεται ένας αξιωματικός καραντίνας που επίσης μολύνθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ένα ακόμα κρούσμα στις ΗΠΑ

Ένα δεύτερο πρόσωπο μεταξύ των Αμερικανών που επαναπατρίστηκαν εσπευσμένα από την Ουχάν κι έχουν τεθεί σε απομόνωση σε βάση της αεροπορίας Πεζοναυτών κοντά στο Σαν Ντιέγκο, διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ σε 14, όπως γνωστοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Το πρόσωπο αυτό είναι ανάμεσα στα 232 που βρίσκονται σε καραντίνα στη βάση Μίραμαρ μετά την αεροδιακομιδή τους από την Ουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου εμφανίστηκε ο κοροναϊός τον Δεκέμβριο, πίσω στις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, διευκρίνισε μια εκπρόσωπος των CDC.

Ένα προηγούμενο κρούσμα του κοροναϊού καταγράφηκε μερικές ημέρες νωρίτερα στις τάξεις της ομάδας των επαναπατρισθέντων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ