17-05-2021

Οι “κόκκινες γραμμές” Κάμερον για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Πάνω στο «ειδικό βάρος» που έχει η Βρετανία προσπαθεί να «χτίσει» την επιχειρηματολογία ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, παρουσιάζοντας σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά του να αλλάξει τους δεσμούς της χώρας με την Ένωση πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μέχρι τα τέλη του 2017.

Μιλώντας στο κέντρο σκέψης Chatham House, ο Κάμερον αναφέρθηκε σε 4 βασικούς «πυλώνες» που θεωρεί ότι πρέπει να τεθούν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων με την εισήγηση για «μπλοκάρισμα» αποφάσεων από μέλη της Ένωσης σε αποφάσεις της Ε.Ε. να είναι η σημαντικότερη εξ αυτών.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη η Ε.Ε. να γίνει ένα πιο «ευέλικτο όργανο» που θα «χωρά τις ανησυχίες των πολύ διαφορετικών κρατών –μελών της Ένωσης», τονίζοντας πως η απόφαση των πολιτών στο δημοψήφισμα θα έχει οριστικό χαρακτήρα.

«Δεν εισηγούμαστε ένα βέτο για κάθε εθνικό κοινοβούλιο. Αναγνωρίζουμε πως σε μια Ευρώπη των 28 (χωρών) αυτό θα σήμαινε αδιέξοδο. Όμως θέλουμε να δούμε μια νέα διευθέτηση όπου ομάδες εθνικών κοινοβουλίων έρχονται από κοινού και απορρίπτουν ευρωπαϊκούς νόμους που δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον τους», τόνισε ο Κάμερον, αν αναφερόμενος στην δυνατότητα να αποτρέπεται νομοθεσία εντός της Ένωσης.

Ο ίδιος μιλώντας για την προσφορά της χώρας του στους κόλπους της Ε.Ε., επισήμανε ότι «κερδίζουμε από την Ένωση αλλά επίσης της φέρνουμε πολλά. Και πιστεύουμε πολύ ισχυρά πως αν ένα σημαντικό κράτος μέλος έχει σημαντικές ανησυχίες, ανησυχίες τις οποίες εκφράζει με έναν μετρημένο και εποικοδομητικό τρόπο για έναν αριθμό ετών, τότε δικαιούται να περιμένει πως αυτές οι ανησυχίες θα ληφθούν υπόψη. Και στην καρδιά αυτής της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στην πραγματικότητα μια πολύ απλή ερώτηση: είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετά ευέλικτη ώστε να χωράει τις ανησυχίες των πολύ διαφορετικών κρατών-μελών της; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει να είναι ναι, αν η ΕΕ πρόκειται να επιβιώσει και να ευημερήσει στο μέλλον».

Αναφορικά με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο κ. Κάμερον επισήμανε πως «αν ψηφίσουμε να φύγουμε, τότε θα φύγουμε. Δεν θα υπάρξει άλλη επαναδιαπραγμάτευση και άλλο δημοψήφισμα», στέλνοντας το μήνυμα στους ηγέτες των κρατών-μελών: «Άρα λέω στους ευρωπαίους ομολόγους μου με τους οποίους διαπραγματεύομαι, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία μας να το κάνουμε – για τη Βρετανία και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον χρονικό ορίζοντα του δημοψηφίσματος, εξηγώντας πως πολλά θα κριθούν από την πορεία και την ταχύτητα των διαπραγματεύσεων: «Βιάζομαι; Λοιπόν, θέλω να προχωρήσω με αυτό. Από τότε που έγιναν οι εκλογές, συναντώμαι υπομονετικά με τους ευρωπαίους ηγέτες σε όλη την ήπειρο. Όμως τόσο με υπομονή όσο και με την επιθυμία να προχωρήσω μ΄αυτό, θα είμαι επίμονος. Ελπίζω ότι μπορούμε να σημειώσουμε πραγματικά καλή πρόοδο τον Δεκέμβριο και έχω κάνει ό,τι είναι δυνατό για να το κάνω να συμβεί. Δεν χρειάζεται να κάνουμε το δημοψήφισμά μας πριν από τα τέλη του 2017, αλλά θέλω να εξασφαλίσω αυτές τις αλλαγές ώστε να προχωρήσω και εργάζομαι πολύ σκληρά για να το κάνω αυτό».

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως έλαβε την αναμενόμενη επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην οποία παρουσιάζει τα αιτήματά του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

“Επιβεβαίωση παραλαβής”, έγραψε στο Twitter ο Τουσκ, που προεδρεύει στις συνόδους κορυφής των 28 κρατών-μελών της Ένωσης. “Με την επιστολή του Ντέιβιντ Κάμερον, οι διαπραγματεύσεις μπορούν τώρα να ξεκινήσουν”.

Πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει έναν γύρο “διμερών διαβουλεύσεων” με τις άλλες 27 κυβερνήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε πως ο Τουσκ έχει σκοπό να συγκεντρώσει απόψεις μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να δει τι μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ