07-05-2021

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καμπέρα, για πρώτη φορά από το 2003 λόγω των πυρκαγιών (video)

Στην περιοχή αναμένεται και κύμα καύσωνα

Οι αρχές της Καμπέρα έθεσαν την Παρασκευή (31/01) για πρώτη φορά από το 2003 την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Αυστραλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της απειλής από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή, στην οποία αναμένεται και κύμα καύσωνα… 

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών της αυστραλιανής πρωτεύουσας, Άντριου Μπαρ δήλωσε ότι η απόφαση καταδεικνύει τον ενδεχόμενο κίνδυνο που διατρέχει η Καμπέρα από τις πυρκαγιές, ενώ τόνισε ότι το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ «για όσο διάστημα υπάρχει κίνδυνος».

Κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει την αυστραλιανή πρωτεύουσα των 400.000 κατοίκων, την ώρα που πυρκαγιές απειλούν τα προάστιά της. Σύμφωνα με αξιωματούχους, τη μεγαλύτερη απειλή για την Καμπέρα αποτελεί η πυρκαγιά που μαίνεται στην Ορόραλ Βάλεϊ, νότια της πρωτεύουσας, η οποία έχει επεκταθεί σε μια περιοχή 185 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μαίνεται εκτός ελέγχου.

«Η πυρκαγιά ενδέχεται να είναι πολύ απρόβλεπτη. Ενδέχεται να βγει εκτός ελέγχου», προειδοποίησε ο Μπαρ. «Ο συνδυασμός ακραίας ζέστης, ανέμων και ξηρασίας θα θέσει τα νότια προάστια της Καμπέρα σε κίνδυνο», εξήγησε.

Είναι η πρώτη φορά που κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της πρωτεύουσας από το 2003, όταν πυρκαγιές είχαν καταστρέψει σχεδόν 500 σπίτια.

Την Πέμπτη (30/01) ο υδράργυρος στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας έφτασε τους 40 βαθμούς. Το κύμα καύσωνα αναμένεται να μετακινηθεί προς τα ανατολικά και σήμερα θα φτάσει στη Μελβούρνη και την Καμπέρα, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πλήξει το Σίδνεϊ, με τη θερμοκρασία να ενδέχεται να φτάσει και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ξηρούς ανέμους δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για πυρκαγιές σε κάποιες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόρια. Αυτή τη στιγμή περισσότερες από 80 πυρκαγιές μαίνονται στις δύο αυτές πολιτείες.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρύτερη περιοχή πριν από μερικές εβδομάδες επλήγη από καταιγίδες και χαλάζι μεγάλου μεγέθους.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ