07-05-2021

Πόλη «φάντασμα» η Ουχάν λόγω κορονοϊού – Συγκλονίζουν οι εικόνες πριν και μετά την καραντίνα (video)

Τα μέτρα που λαμβάνουν οι κινεζικές αρχές στις προσπάθειές τους να περιορίσουν την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, έχουν σαν αποτέλεσμα να αδειάσουν εντελώς οι δρόμοι στη συγκεκριμένη πόλη, από όπου «γεννήθηκε» ο νέος κοροναϊός

Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων στην Κίνα, έγινε παγκοσμίως γνωστή γιατί εκεί «γεννήθηκε» ο νέος κορονοϊός, που προκαλεί επιδημία πνευμονίας και έχει σκοτώσει πολλούς ανθρώπους. Εδώ κι έναν μήνα, η Ουχάν δε μοιάζει σε τίποτα με την πόλη που κάποτε «έσφυζε» από ζωή, καθώς είναι, πλέον, πόλη «φάντασμα» και λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί.

Συγκλονίζουν, μάλιστα, οι εικόνες πριν και μετά την καραντίνα λόγω κοροναϊού. Υπάρχουν φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί στις 12/01 και στις 28/01 και οι διαφορές είναι εμφανείς.

Η Ουχάν ήταν η πρώτη – από τις πολλές που ακολούθησαν – πόλη που μπήκε σε καραντίνα. Μπορεί να δει κάποιος δρόμους έρημους, μαγαζιά κλειστά. Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Στο πλαίσιο των μέτρων αναβλήθηκαν όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

Την Πέμπτη (30/01) κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από δορυφόρο, πριν και μετά την «καραντίνα» και δείχνουν το πόσο άλλαξε η Ουχάν μέσα σε μερικές μέρες. Οι δρόμοι, άδειοι από ανθρώπους και αυτοκίνητα, αποτυπώνουν με δραματικό δρόμο το πόσο αποτελεσματικές ήταν οι προσπάθειες των αρχών να πειστούν οι κάτοικοι στο επίκεντρο της επιδημίας να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Τώρα, με τον αριθμό των νεκρών από την επιδημία να φθάνει τους 170 στην Κίνα και τα κρούσματα να ανέρχονται σε περίπου 7.700, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλη δυσκολία σε χιλιάδες εργάτες εργοστασίων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους την επόμενη εβδομάδα μετά τις αργίες.

Την ίδια ώρα, πολλές χώρες από τον υπόλοιπο κόσμο επαναπατρίζουν πολίτες τους, ενώ άλλες κλείνουν τα σύνορα.

Οι επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ουχάν είναι ελάχιστοι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν αποκλειστεί ουσιαστικά στις γειτονικές πόλεις, αφού ανεστάλησαν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, που θεωρείται ότι ξεκίνησε από μια αγορά στην οποία πωλούνταν παρανόμως άγρια ζώα.

Στην υπόλοιπη Κίνα, όπου οι διακοπές για το νέο έτος παρατάθηκαν ως τις 2 Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι πολίτες αποφεύγουν τα εμπορικά κέντρα, τα σινεμά και τα εστιατόρια.

Η Ουχάν είναι αποκομμένη από τον κόσμο από τις 23 Ιανουαρίου, όπως και σχεδόν όλη η επαρχία Χουμπέι, στην οποία ανήκει η πόλη. Οι κάτοικοι της επαρχίας δεν μπορούν να φύγουν και αυτό δημιουργεί απόγνωση.

Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τα βίντεο που είχαν καταγράψει τους πολίτες της Ουχάν να τραγουδούν, το βράδυ, ενώ είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους για να συμπαρασταθούν ο ένας στον άλλον.

Συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες κατοίκων της Ουχάν που με βάρκες προσπαθούν να φύγουν από την πόλη όπου παραμένουν αποκλεισμένοι.

Πρόκειται, πλέον, για μια πόλη, όπου η κυκλοφορία μη απαραίτητων οχημάτων, όπου οι δρόμοι είναι άδειοι και οι κάτοικοι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Κάποιοι αναγκάζονται να βγουν. Δεν έχουν άλλη επιλογή, πρέπει να ψωνίσουν τρόφιμα. «Είναι η πρώτη ημέρα που βγαίνω από το σπίτι μου από την αρχή της καραντίνας. Δεν είχα επιλογή: έπρεπε να αγοράσω κάτι να φάω», δήλωσε ένας πεζός.

Στην υπόλοιπη Κίνα, όπου οι διακοπές για το νέο έτος παρατάθηκαν ως τις 2 Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι πολίτες αποφεύγουν τα εμπορικά κέντρα, τα σινεμά και τα εστιατόρια.

Η Ουχάν είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ και ευάλωτη σε καταστροφικές πλημμύρες. Η συγκεκριμένη πόλη εκτείνεται σε μια περιοχή άνω των 8.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχει, δηλαδή, πέντε φορές το μέγεθος της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ από Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ