28-09-2020

Ιταλία σε Ερντογάν: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Παράνομες οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

 

Συναντήθηκαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ιταλίας - «Η οριοθέτηση των ΑΟΖ θα πρέπει να επιτυγχάνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»

Η Ιταλία επανέλαβε την Τετάρτη (29/1) την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο, σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο συνάντησε στην Ρώμη τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, «για να συζητήσουν σχετικά με τις άριστες διμερείς σχέσεις τους, την κρίση της Λιβύης, το μεταναστευτικό, τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και ενεργειακά θέματα», αναφέρει ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιταλία, η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω διαλόγου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν επίσης σε σχέση με την ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης της απόφασης της ΕΕ, οριστικοποιώντας τον κατάλογο σχετικά με το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων εναντίον όσων είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται στην παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, Χριστοδουλίδης και Ντι Μάιο συζήτησαν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, την κρίση στη Λιβύη, θέματα μετανάστευσης, τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια.

«Ανακαλώντας τα Συμπεράσματα το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2019, η Ιταλία εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που αγνοούν πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», προστίθεται.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι δύο Υπουργοί, χαιρετίζοντας την πρόσκληση που απηύθυνε η Κυβέρνηση της Κύπρου στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις το περασμένο καλοκαίρι, συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Τουλάχιστον 39 νεκροί από την έναρξη των συγκρούσεων

Σε σχέση με το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία, σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν ότι πρόκειται για απαράδεκτη συμφωνία, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. «Μόνο μέσω μιας γνήσιας συνεργασίας με καλή πίστη, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα ωφελήσουν όλους τους λαούς που διαβιούν στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, παράλληλα, σημείωσε: «Οι δυο υπουργοί δέχθηκαν θετικά την πρόσκληση της Κύπρου, το περασμένο Καλοκαίρι, για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω του διαλόγου και με καλόπιστη διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το μνημόνιο που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο, παραβιάζει τα κυρίαρχα δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει νομικής φύσης συνέπειες για τις τρίτες χώρες (Δεκέμβρος 2019, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο). Μόνο μέσω μιας πραγματικής και καλόπιστης συνεργασίας οι φυσικοί πόροι στην Μεσόγειο θα αποβούν προς όφελος όλων των λαών που ζουν στην περιοχή».

Η ιταλική ανακοίνωση, τέλος, αναφέρει: «Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ολοκληρώνοντας το πακέτο των μέτρων περιορισμού που θα επιβάλλονται σε όσους ευθύνονται ή λαμβάνουν μέρος στην παράνομη δραστηριότητα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

(πληροφορίες από ΚΥΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Προπαγανδιστικό βίντεο της Άγκυρας για τη Γαλάζια Πατρίδα - Με πειρατές και απαγγελία από Ερντογάν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ανάγωγος της Κυριακής: Put down the lock down!

Αν καθώς οδηγείς δεις μια αγελάδα να πετάει στον αέρα, μην απορήσεις, μην τρομάξεις, μην τηλεφωνήσεις. Είμαστε στο 2020 και κυβερνάει ο Μητσοτάκης. @ Με κλειστά...

Μίλτος Πασχαλίδης: Έξοδος με τη σύντροφό του, Ανθή δύο μήνες μετά τη γέννηση της κόρης τους

Ο Μίλτος Πασχαλίδης με τη σύντροφό του, Ανθή δύο μήνες μετά τη γέννηση της κόρης τους έκαναν δημόσια εμφάνιση. Το ζευγάρι έδωσε το «παρών» στην...

Συγκλονίζει η Άννα Κυριακού: Κάθε μέρα που περνάει η ζωή μου είναι εφιαλτική

Η Άννα Κυριακού παραχώρησε μια σπάνια συνέντευξη καθώς τα τελευταία χρόνια απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας. «Σας έχω λείψει γιατί έχω γεράσει. Είμαι υπερήλιξ...

Ο Γιάννης Μπέζος για τη σειρά «Παρουσιάστε»: Δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο η πλοκή της

Ο Γιάννης Μπέζος σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στη νέα σειρά του ΑΝΤ1 «Παρουσιάστε». Πώς προέκυψε η σειρά; Έχει αναφορές στην επιτυχία σας, «Της Ελλάδος τα...

«Big Brother»: Διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της Χριστίνας Ορφανίδου (video)

Τέλος δεν έχει ο εφιάλτης για τη Χριστίνα Ορφανίδου. Εδώ και λίγες ώρες διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της παίκτριας του «Big Brother» σύμφωνα με την...

Συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκαν 12 κρούσματα κορονοϊού – Επιστρέφει Πειραιά (video)

Το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff 6 είχε την τιμητική του όταν έγινε το πλοίο με το οποίο επανεκκίνησε η κρουαζιέρα στη χώρα μας, όμως τώρα...