20-01-2021

Άνοιγμα… της Μέρκελ στην Κίνα: Να την συμπεριλάβουμε στις διεθνείς σχέσεις (video)

Η Καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε κατά την απονομή του βραβείου «Χένρι Κίσινγκερ» της Αμερικανικής Ακαδημίας στο Βερολίνο

Η Άγκελα Μέρκελ έκανε… άνοιγμα στην Κίνα, καθώς ξέρει, πλέον, ότι η ασιατική χώρα παίζει σημαντικό ρόλο και στην παγκόσμια οικονομία.

«Η Κίνα οικοδομεί πάνω σε μια μεγάλη παράδοση 2000 χρόνων, ήταν όμως απούσα επί 200 χρόνια και δεν ήταν ηγέτιδα δύναμη και τώρα επανέρχεται σε αυτό που κάποτε ήταν. Και αυτό φοβίζει πολλούς. Είναι δύσκολο να το αποδεχτεί κανείς διότι η Κίνα είναι μια κομμουνιστική μάλλον παρά δημοκρατική χώρα, η οποία έχει οικονομική επιτυχία. Εν τούτοις, είμαι υπέρ του να μην περιπέσουμε ξανά στον διπολισμό, αλλά να προσπαθήσουμε επίσης να συμπεριλάβουμε στις διεθνείς σχέσεις μια χώρα όπως είναι η Κίνα και τουλάχιστον να την μεταχειριζόμαστε ως ισότιμη», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Στην ομιλία της κατά την απονομή του βραβείου «Χένρι Κίσινγκερ» της αμερικανικής Ακαδημίας το βράδυ της Τρίτης (21/01) στο Βερολίνο, η Μέρκελ παρέπεμψε εμμέσως στην αμερικανο – κινεζική διαμάχη και στον Ψυχρό Πόλεμο.

«Οι διατλαντικές σχέσεις παραμένουν σημαντικές για την Ευρώπη», πρόσθεσε η καγκελάριος Μέρκελ και χωρίς να κατονομάσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή τάξη πραγμάτων που προέκυψε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η γερμανίδα καγκελάριος έλαβε το βραβείο, το οποίο φέρει το όνομα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος και παρέστη στην εκδήλωση, για τη συνεισφορά της στην υπεράσπιση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης και των διεθνών οργανισμών.

Υπενθυμίζεται ότι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και από τη Συμφωνία με το Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ θέτουν εμπόδια στο έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ