04-08-2020

Διάσκεψη Βερολίνου: Συμφωνία για τη Λιβύη – Κατάπαυση του πυρός με διπλωματική λύση (video)

Ο ρόλος «κλειδί» της Τουρκίας και το... παράθυρο για την Ελλάδα: Ο Μακρόν δεν αντάλλαξε ούτε ματιά με τον Ερντογάν - Ξανά συγκρούσεις στην Τρίπολη

Βγήκε «λευκός καπνός» λίγο μετά τις 20:00, όταν και ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη με στόχο την εκεχειρία. Το «Reuters» ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία, και αυτό συνέβη, τελικά, με την προοπτική να υπάρξει διπλωματική και όχι στρατιωτική λύση με κατάπαυση του πυρός, βάσει των επίσημων ανακοινώσεων. Μόνο που λίγες ώρες αργότερα στην Τρίπολη ξεκίνησαν ξανά σφοδρές συγκρούσεις

Στη Γενεύη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν, λοιπόν, να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων και να απέχουν από παρεμβάσεις στη Λιβύη. Ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας. Τι ειπώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, μειώθηκε η παραγωγή σε πετρελαϊκά κοιτάσματα στη Λιβύη, καθώς ένοπλη ομάδα κατέλαβε τα κοιτάσματα. Χρειάστηκε χρόνος για να πεισθεί ο Χαφτάρ να καθίσει ξανά στο τραπέζι, ενώ μετά τη Διάσκεψη πανηγύριζε, αλλά ξέχασε να ευχαριστήσει την… Ελλάδα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε νωρίτερα από τη Διάσκεψη, αφήνοντας πίσω στην Καγκελαρία τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν αντάλλαξε ματιά με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκανε επίθεση στην Άγκυρα για την αποστολή φιλότουρκων σύρων μαχητών στη Λιβύη

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη συμφώνησαν, λοιπόν, στο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους, και ότι η λύση πρέπει να είναι μόνο στο διπλωματικό πεδίο και όχι στρατιωτική, όπως τόνισε στην τοποθέτησή της η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. 

Σύμφωνα με την «FAZ» οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου. «Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις», ανέφερε η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων αποφασίστηκε να συγκροτηθούν αρχές Φεβρουαρίου αρμόδιες επιτροπές στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη τα οποία δε συμμετείχαν στη διάσκεψη. Η κα Μέρκελ δήλωσε, επίσης, ότι υπήρξε συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να υποστηριχθεί η εκεχειρία στην Λιβύη. Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Λιβυκό θα συνεχιστούν στη Γενεύη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας.

Στο μεταξύ όπως μετέδωσε το «Sputnik» επικαλούμενο πηγή, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν τις 20:00 αποχώρησε από τη Διάσκεψη. Στην Καγκελαρία, παρέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα, ο Σάρατζ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Χάφταρ, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν (δεν αντάλλαξε… ματιά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) έκανε επίθεση στην Τουρκία για την αποστολή φιλότουρκων σύρων μαχητών στη Λιβύη. Πριν αποχωρήσει ο τούρκος πρόεδρος… Ουκ ολίγες φορές ο γάλλος πρόεδρος έχει ασκήσει, άλλωστε, κριτική στον «Σουλτάνο», με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με και τον ανταποκριτή της «Wall Streer Journal», Bojan Pancevski, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε…

«Παράθυρο» συμμετοχής για την Ελλάδα

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι η σύσταση των ειδικών επιτροπών που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σχετικά με την παρακολούθησης των συμφωνηθέντων. Σύμφωνα με τον Μάας θα διασφαλίσουν την υλοποίηση των σημερινών αποφάσεων και θα συνοδεύει τις περαιτέρω εργασίες του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Στήριξη της Λιβύης (UNSMIL).

«Η Επιτροπή θα καθοδηγείται από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ξεκινήσει τις εργασίες της ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου και χώρες οι οποίες δεν εκπροσωπούνταν εδώ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία και στις τέσσερις ομάδες εργασίας που σχεδιάζονται – για ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικά, για οικονομικά, για πολιτικά και για ανθρωπιστικά». Οι δηλώσεις Μαας ανοίγουν μία ευκαιρία συμμετοχής και της Ελλάδας όπως είχε υποσχεθεί, άλλωστε, και η Άγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατό που θα εγγυηθεί την ανακωχή στη Λιβύη», είχε πει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλιφά Χάφταρ.

Μέρκελ: Βασικό ζητούμενο η κατάπαυση του πυρός

Οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, δήλωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών. Όπως αναφέρθηκε σ’ αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

Γκουτέρες: Τις επόμενες μέρες διάλογος για λύση

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως «υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης. Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής (της Λιβύης) τις επόμενες μέρες».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανέφερε ότι «το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’ αυτό δημιουργήσαμε και επιτροπές». Παράλληλα υπογράμμισε ότι σε αυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Μακρόν: Στοπ στην αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στη Λιβύη

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ζήτησε «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. «Οφείλω να σας εκφράσω τη ζωηρή ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη σύρων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης, αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σ’ αυτή τη διάσκεψη του Βερολίνου, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του και ενώ η Άγκυρα κατηγορείται πως έχει στείλει στην πρωτεύουσα της Λιβύης μερικές εκατοντάδες σύρους μαχητές. Ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη χωρίς κανένα από τα εμπόλεμα μέρη να θέτει προϋποθέσεις, δήλωσε ακόμη ο Μακρόν.

Κόντε: Θα αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της ειρήνης

Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Βερολίνο. «Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το “παρών” στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης», επισήμανε στους δημοσιογράφους σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση.

«Προφανώς θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση έπειτα από αυτό», πρόσθεσε.

Λαβρόφ: Οι δύο εμπόλεμες πλευρές δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο»

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο» κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο. «Ή διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη, αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Πομπέο: Πολιτική λύση στη Λιβύη για ένα ασφαλές μέλλον

Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς βία και ξένες παρεμβάσεις, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Twitter», μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του Βερολίνου.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη, είπε πως είχε την Κυριακή (19/01) στο Βερολίνο παραγωγικό διάλογο με τους ομολόγους του για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ethnos.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.