21-04-2021

Νέο ομαδικό τάφο εντόπισαν οι Αρχές στο Μεξικό

Συμμορίες αναμετρούνται και για τον έλεγχο λαθραίας διακίνησης καυσίμων με τραγικά αποτελέσματα

Ομαδικός τάφος με τα πτώματα τουλάχιστον 29 ανθρώπων εντοπίστηκε στο κεντρικό Μεξικό, όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές Αρχές στην πολιτεία Χαλίσκο. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με τις αρχές, η βία στην περιοχή κλιμακώθηκε τον Μάρτιο του 2017, όταν διασπάστηκε το ισχυρό καρτέλ Νέα Γενιά της Χαλίσκο. Συμμορίες αναμετρώνται στην Τλαχομούλκο και στην κοντινή πόλη Γουαναχουάτο, ιδίως για τον έλεγχο της λαθραίας διακίνησης καυσίμων.

Ο ομαδικός τάφος βρέθηκε στον δήμο της Τλαχομούλκο, στην περιφέρεια της Γουαδαλαχάρα, πρωτεύουσας της Χαλίσκο και δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Μεξικού. Άλλοι δύο μυστικοί ομαδικοί τάφοι βρέθηκαν στα τέλη του 2019 στην Τλαχομούλκο: ο πρώτος, που εντοπίστηκε τον Νοέμβριο, περιείχε 31 πτώματα· ο δεύτερος, που εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο, άλλα 50.

Πάνω από 3.000 μυστικοί ομαδικοί τάφοι με τουλάχιστον 5.000 πτώματα έχουν εντοπιστεί στο Μεξικό από το 2006, όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Φελίπε Καλδερόν κήρυσσε τον λεγόμενο «πόλεμο των ναρκωτικών», αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τα καρτέλ των ναρκωτικών. Αυτή η αμφιλεγόμενη στρατηγική σύμφωνα με αναλυτές οδήγησε στον κατακερματισμό των μεγαλύτερων καρτέλ και τη δημιουργία νέων, ακόμα πιο βίαιων και αιμοδιψών συμμοριών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Φωτογραφία: elfinanciero.com.mx

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ