30-10-2020

Όχι από τη Λιβύη στη συμφωνία με τη Τουρκία – Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Άγκυρα

Καταψήφισε το λιβυκό κοινοβούλιο τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης

Το κοινοβούλιο της Λιβύης αρνήθηκε να επικυρώσει τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και ψήφισε ομόφωνα την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα ζητήσει την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσε τη διεθνή και αραβική κοινότητα να αναλάβει δράση για να αποτραπεί η ανάμειξη της Τουρκίας στην Λιβύη.

Την ίδια ώρα, η Βουλή της Λιβύης, που ελέγχεται από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των πρεσβειών στις δύο χώρες.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για προδοσία στον αλ Σάρατζ ο οποίος και υπέγραψε τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή ο αριθμός των βουλευτών που ήταν παρόντες στην σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρξε απαρτία.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης εμφανίζεται αποδυναμωμένο μετά την αποχώρηση περίπου 40 βουλευτών, αντιπάλων του Χάφταρ που προσχώρησαν στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και ο Χαλίφα Χάφταρ διεκδικούν την εξουσία εδώ και χρόνια στην Λιβύη, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA και Al Arabiya)