28-10-2020

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμφωνία για τον EastMed (video)

Τι είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τι έγραψε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ

Την στήριξή της στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed αλλά και την έντονη ανησυχία της για τις τουρκικές προκλήσεις εκφράζει η Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», χαιρέτησε τη συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ενώ επέκρινε τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου αλλά και την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Ελπίζουμε ότι οι υπεράκτιοι πόροι της Κύπρου θα αναπτυχθούν προς όφελος των Κυπρίων. Υποστηρίζουμε τα ποικίλα, εμπορικά βιώσιμα μέσα για να προωθήσουμε την αγορά των υπεράκτιων πόρων της Κύπρου. Εξακολουθούμε να έχουμε ανησυχίες για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των παράνομων γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», υπογράμμισε… 

Τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον αγωγό EastMed επανέλαβε με ανάρτησή του στο Twitter και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας την πολιτική και διπλωματική σημασία αυτής της νέας συμφωνίας.

(πληροφορίες από ANT1)