28-10-2020

Στις 7 Ιανουαρίου η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και μελλοντικός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς ήλθε σε συμφωνία με τον Βέρνερ Κόγκλερ των Πρασίνων

«Νέο κεφάλαιο» στην ιστορία της Αυστρίας ανοίγει με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους. Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και μελλοντικός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς ήλθε σε συμφωνία με τον Βέρνερ Κόγκλερ των Πρασίνων και παρουσίασαν το απόγευμα της Πέμπτης (02/01) το κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης αναμένεται για την ερχόμενη Τρίτη, 7 Ιανουαρίου.

«Υπευθυνότητα για την Αυστρία» είναι το σύνθημα του κυβερνητικού προγράμματος που περιλαμβάνει συνολικά 326 σελίδες, και στο οποίο, μετά από το προοίμιο αναφέρονται με κεφαλαία γράμματα οι λέξεις «Εμπιστοσύνη» και «Διαφάνεια», και δίνεται η υπόσχεση για το «γυάλινο κράτος».

Όπως σημειώνεται σχετικά, σημαντικό για τη δημόσια εμπιστοσύνη στο κράτος είναι η νομική ασφάλεια, η προσέγγιση του πολίτη και η διαφάνεια, τα οποία ισχύουν για τη κατανομή αρμοδιοτήτων στο κράτος, για τις δημοσιονομικές ροές μεταξύ των διαφόρων κρατικών επιπέδων και τον τομέα των επιδοτήσεων «και ισχύουν γενικότερα για τις κρατικές δράσεις».

«Δεν θέλουμε γυάλινους πολίτες, αλλά ένα γυάλινο κράτος και προς τούτο είμαστε έτοιμοι, να εγκαταλείψουμε παλιούς δρόμους και να εφαρμόσουμε νέες λύσεις που ανταποκρίνονται στο παρόν», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την παρουσίαση, «στο κυβερνητικό πρόγραμμα επιτεύχθηκε το καλύτερο από τους δύο κόσμους(σ.σ. από τα δύο κόμματα) τα δύο κόμματα μπόρεσαν να τηρήσουν τις κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις τους, το πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τόσο τους Πράσινους όσο και το Λαϊκό Κόμμα».

«Χρειάζεται γρήγορα μία κυβέρνηση, η οποία έχει τη δύναμη να ενισχύσει την Αυστρία, ενόψει των προκλήσεων μπροστά στις οποίες βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη», τόνισε στις εισαγωγικές του δηλώσεις ο μελλοντικός καγκελάριος.

Ταυτόχρονα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο του για την «καλή συνεργασία», επισήμανε πως δεν υπήρξε ένας «εύκολος δρόμος» κατά τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, οι οποίες διαρκούσαν από τις 11 Νοεμβρίου έως χθες βράδυ που επιτεύχθηκε η μεταξύ ους συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ