15-04-2021

Νέος προκλητικός τουρκικός χάρτης – «Αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε 3 ηπείρους»

Σε λίγο θα διεκδικήσει και κυριαρχία στον... Ατλαντικό

Οι τουρκικές προκλήσεις μέσω της δημοσιοποίησης χαρτών, που εμφανίζουν την Τουρκία κυρίαρχη όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στον… πλανήτη, συνεχίζονται αμείωτες. Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των προκλητικών χαρτών από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας, Anadolu. Σε κείμενο ανάλυσης που υπογράφει ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Α. Καντζί περιγράφεται πως η Τουρκία θέλει να κυριαρχήσει από τη Μεσόγειο μέχρι τον… Ινδικό ωκεανό.

«Η νέα γεωστρατηγική της Τουρκίας από την Τρίπολη έως τη Ντόχα: Υπεράσπιση μιας περιοχής» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος με τον νέο προκλητικό χάρτη από την Τουρκία. «Έχοντας πάρει μαθήματα από τα λάθη που έγιναν πριν από 100 χρόνια, η Τουρκία τώρα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Τούρκος αναλυτής περιγράφει τη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η Τουρκία με τη Λιβύη ως ένα «χαστούκι» στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα.

Ο Καντζί αναφέρεται στον Κεμάλ Ατατούρκ, γράφοντας πως η συμφωνία με τη Λιβύη θυμίζει τη διάσημη ρήση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας «δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί». Κατά τον αρθρογράφο, η φιλοσοφία της φράσης αυτής του Ατατούρκ τονίζει τη μεγάλη γραμμή άμυνας της Τουρκίας, από το Κατάρ μέχρι την Τρίπολη της Λιβύης, με την Κύπρο στη μέση. “Αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους”, αναφέρει το δημοσίευμα.Ο

Ο Καντζί ισχυρίζεται ότι η Τουρκία «απαντά» στις προσπάθειες αποκλεισμού της από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή! Και υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια ευρύτερη περιοχή. Αυτή η περιοχή, σημειώνει, σχηματίζεται από τη μια από το ένα άκρο της μεσογειακής «ασπίδας», η οποία, γράφει, ξενικά και καλύπτει τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης.

Ο αρθρογράφος κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο τουρκικό drone που στις 16 Δεκεμβρίου προσγειώθηκε στα κατεχόμενα. Αφού γράφει διθυράμβους για το «drone που κατασκευάστηκε στην Τουρκία, από Τούρκους μηχανικούς» με αποκλειστική χρηματοδότηση από την Άγκυρα, ο Καντζί τονίζει πως μόλις προσγειώθηκε στα κατεχόμενα το τουρκικό drone, «σηκώθηκε» ξανά όχι μόνο για να «προστατεύσει» τα τουρκικά γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και ως «απάντηση σε τρία ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη και παραβίασαν τον εναέριο χώρο της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα)».

Ο αρθρογράφος κατηγορεί την Ελλάδα πως συνέχισε «τις παρενοχλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο συμμετέχοντας στην άσκηση “Ατσάλινο Βέλος” την οποία διοργάνωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά με F-16 και ήταν η πρώτη εδώ και 19 χρόνια». Στις κινήσεις αυτές, συνεχίζει ο Τούρκος αρθρογράφος, η Τουρκία «απάντησε» με την πτήση του drone, η οποία «αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή ώστε να ανησυχήσει την ελληνική κοινή γνώμη».

Κάνοντας μια αναδρομή στο 1998, αναφέρει με λόγο σταθερά προκλητικό: «Αρνούμενη να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία, βασιζόμενη στη ρητορική υποστήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλία, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αστάθειας –μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο- εξαιτίας των φιλοδοξιών τους, που ξεπερνούν τις στρατιωτικές και, κυρίως, οικονομικές τους δυνατότητες».

Ο αρθρογράφος, μιμούμενος τη ρητορική Ερντογάν, κάνει αναφορά και στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της πολιτικής που ακολούθησε στη Μεσόγειο, ο Ακιντζί καταλήγει: «Έχοντας πάρει μαθήματα από τα λάθη που έγιναν πριν από 100 χρόνια, η Τουρκία σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη στη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με τη ρήση (του Ατατούρκ) “δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί”, αυτή η “περιοχή” πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ