13-04-2021

Κολομβία: Εντυπωσιάζει το γιγάντιο γλυπτό από πέτρες ελβετού καλλιτέχνη

Έχει ύψος 13 μέτρα

Εντυπωσιακό είναι το γιγάντιο και πολύχρωμο γλυπτό με τίτλο “Montaña Medellín” (όρος του Μεδεγίν), το οποίο ο ελβετός καλλιτέχνης Ugo Rondinone χάρισε στην πόλη Μεδεγίν της Κολομβίας.

Με τη δομή από πέντε βράχους βαμμένους σε πέντε διαφορετικά χρώματα, μπλε, κόκκινο, άσπρο, μαύρο και πράσινο, ύψους 13 μέτρων ο καλλιτέχνης αποτίει φόρο τιμής στους λόφους που περικυκλώνουν την πόλη και υπενθυμίζει τον δεσμό μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης.

Ο Ελβετός γλύπτης και ζωγράφος, υλοποιεί ιδέες που βασίζονται σε απλά συναισθήματα, μακριά από την εννοιολογική τέχνη. «Χαρακτηρίζεται από μια κάπως παιδική αισθητική. Τα γλυπτά από πέτρες το ένα πάνω στο άλλο είναι μια πρακτική διαλογισμού και χρησιμοποιείται επίσης σε άλλους πολιτισμούς για την οριοθέτηση περιοχής» ανέφερε ο επιμελητής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μεδεγίν (Mamm) το οποίο συνεργάστηκε με τη δημοτική αρχή για την ανέγερση του γλυπτού.

Ο Ugo Rondinone έχει δημιουργήσει παρόμοια γλυπτά και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην έρημο Μογιάβε, στην Καλιφόρνια και στο Μαϊάμι (ΗΠΑ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο δήμαρχος της πόλης, Φεντερίκο Γκουτιέρεζ δήλωσε ότι αυτό το έργο γίνεται “νέο σύμβολο” της Μεδεγίν, το οποίο παραπέμπει στον μοντερνισμό και στον μετασχηματισμό.

“Η τέχνη έχει δύναμη μετασχηματισμού” είπε και πρόσθεσε ότι κοντά “το όρος του Μεδεγίν” σύντομα θα αναγερθούν και άλλα γλυπτά καλλιτεχνών της περιοχής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ