19-01-2021

Ρώσος πρέσβης για Τουρκία – Λιβύη: Να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου

«Περιμένουμε από την Άγκυρα το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Τρίπολη», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Μήνυμα υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης του ΟΗΕ έστειλε την Τετάρτη (11/12) και ο ρώσος πρέσβης, Αντρέι Μασλόφ, σχολιάζοντας το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. «Περιμένουμε από την Άγκυρα το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Τρίπολη», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη τύπου του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ελλάδα, ο κ. Μασλόφ υποστηρίξε πως «το περιεχόμενο των μνημονίων αυτών χρειάζεται μια σοβαρή και προσεκτική αξιολόγηση από νομικούς υπό το πρίσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων συμφερόντων όλων των γειτονικών χωρών».

«Κάναμε έκκληση και στα δυο μέρη των μνημονίων να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική σύνεση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα», σημείωσε ο ρώσος πρέσβης.

«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα λεπτομερή σχόλια αυτού του θέματος, το οποίο πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναλύσουν εις βάθος οι ειδικοί. Το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Συνθήκης της Λοζάννης του 1923 και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982», πρόσθεσε ο κ. Μασλόφ.

Όσον αφορά στις έρευνες και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ρώσος πρέσβης είπε πως η Ρωσία πιστεύει ότι «όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες, η Κύπρος, η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, πρέπει να επιλύσουν αυτά τα θέματα αποκλειστικά με ειρηνικά, και όχι στρατιωτικά μέσα, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών συμβιβασμών. Γνώμονας πρέπει να είναι οι κανόνες που θεσπίστηκαν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που είναι θεμελιώδους σημασίας. Εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την κατάσταση ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μάσλοβ είπε πως «κάποιο θερμό επεισόδιο είτε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων, Ελλάδας – Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατον να συμβεί, επειδή οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα επιτρέψουν καμιά ένοπλη σύγκρουση» και επισήμανε πως οι ενδιαφερόμενες χώρες πρέπει να αποφύγουν δράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή.

«Σε πολύ υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας»

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ο Αντρέι Μάσλοβ χαρακτήρισε το σημερινό επίπεδο πολύ καλό και πολύ υψηλό και σημείωσε πως η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μόσχα, στις 6 Νοεμβρίου, υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι ο διάλογος είναι εξαιρετικός.

«Η συνάντηση στη Μόσχα έδειξε ξεκάθαρα ότι θα συνεχιστεί ο εντατικός πολιτικός διάλογος και η πρακτική συνεργασία με γνώμονα το αμοιβαίο όφελος του ρωσικού και ελληνικού λαού», επισήμανε ο ρώσος πρέσβης. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόβ αποδέχτηκε την πρόσκληση του Νίκου Δένδια να επισκεφτεί την Ελλάδα το νέο έτος.

Ο κ. Μασλόφ σημείωσε πως η Ρωσία αναμένει τη θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην πρόσκληση εκ μέρους του Ρώσου Προέδρου να συμμετάσχει στους εορτασμούς των 75 χρόνων από τη Νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Μαΐου 2020 στη Μόσχα.

Ως προς τις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, ο ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως «βλέπουμε ότι υπάρχουν λογικώς σκεπτόμενες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που κατανοούν το αδιέξοδο της σημερινής κατάστασης», και εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για την «πάγια θέση των Ελλήνων, ότι η αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία».

«Ενέργεια και τουρισμός βασικοί πυλώνες της διμερούς συνεργασίας»

Οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας είναι η ενέργεια και ο τουρισμός, σύμφωνα με τον ρώσο πρέσβη. Ως προς την ενέργεια, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ελλάδα, τόσο μέσω αγωγών όσο και σε υγροποιημένη μορφή, διαπιστώνοντας παράλληλα πως υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον να διευρυνθεί η συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο πυλώνα της οικονομικής συνεργασίας, είπε πως το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια παραμένει σταθερά υψηλό, στο επίπεδο των 800.000 επισκέψεων ετησίως. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην κατασκευή ξενοδοχείων και εξοχικών κατοικιών από εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. Πρόκειται για την Elounda Hills στην Κρήτη από την εταιρεία Mirum του Βιτάλι Μπορίσοβ με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 408,5 εκατ. ευρώ και τη Resort Σκορπιός στη νήσο Σκορπιό με το κόστος των 165 εκατ. ευρώ, ανέφερε ειδικότερα. Μάλιστα, χαρακτήρισε την επένδυση στην Ελούντα ως τη μεγαλύτερη ξένη στρατηγική επένδυση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Επίσης, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη χώρα μας παρατήρησε πως το αμοιβαίο ενδιαφέρον ρώσων και ελλήνων επιχειρηματιών αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, εκτιμώντας πως μεγάλα περιθώρια έχει ο κλάδος των μεταφορών και των υποδομών.

«Τα διεκκλησιαστικά ζητήματα δεν αποτελούν εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις»

«Δεν επεμβαίνουμε στα εκκλησιαστικά θέματα» κατέστησε σαφές ο ρώσος πρέσβης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και ανέφερε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας στις 6 Νοεμβρίου στη Μόσχα δήλωσαν ρητά ότι τα διεκκλησιαστικά ζητήματα δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στον διακρατικό διάλογο και τη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Παράλληλα, είπε πως η Ρωσία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στον ορθόδοξο κόσμο και σημείωσε πως το ρωσικό τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα κινδυνεύει να μειωθεί αισθητά λόγω της πτώσης του προσκυνηματικού τουρισμού. Σε αυτό το σημείο θέλησε να επισημάνει ότι δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, αλλά η συνειδητή απόφαση του καθενός.

Οι δηλώσεις του ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών

Η Μόσχα περιμένει από την Άγκυρα να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψε με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όπως δήλωσε την Τετάρτη (11/12) ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Μπογκντάνοφ.

«Δεν είμαστε συμμετέχοντες της εν λόγω συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι Λίβυοι και άλλες εμπλεκόμενες πλευρές… η Ελλάδα, η Κύπρος ανησυχούν για αυτή τη συμφωνία, καθώς παραμένει κρυφή. Θα ήταν καλό εκ μέρους τους να μιλήσουν (για αυτήν), καθώς υπάρχουν ερωτήματα (όπως) τι είδους εξουσία είχε ο (πρωθυπουργός της GNA Φάγιεζ) αλ Σαράζ να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Πόσο νόμιμες είναι οι υπογραφές αυτών των διακυβερνητικών συμφωνιών», τόνισε ο Μπογκντάνοφ μιλώντας στο πρακτορείο «Sputnik».

Υπενθυμίζεται ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία τις ερχόμενες μέρες με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη, όπως έχει ανακοινώσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο Ντμίτρι Πεσκόφ.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ