20-01-2021

Πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού Time για το 2019 η Γκρέτα Τούνμπεργκ (video)

Η 16χρονη ακτιβίστρια έχει μετατραπεί σε σύμβολο του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής 

Ένα από τα πιο δημοφιλή περιοδικά του κόσμου, το Time αποφάσισε φέτος να αφιερώσει το εξώφυλλό του για το «Πρόσωπο της χρονιάς» στη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η σουηδέζα έφηβη από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές «απεργίες» για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή, με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα παγκόσμιου ακτιβισμού, ιδιαίτερα για τους νέους και κέρδισε την προσοχή του κόσμου όταν τον Αύγουστο του 2018 αντί να πάει σχολείο, στάθηκε έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας προκειμένου να στρέψει τα βλέμματα στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Μόλις στα 16 της χρόνια, η Γκρέτα έχει γίνει η φωνή εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά έχει δεχτεί και σφοδρές επιθέσεις (ακόμη και χυδαίες) τόσο για τις ακτιβιστικές της δράσεις όσο και για τις τοποθετήσεις της. Τελευταίο κρούσμα ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου ο οποίος την χαρακτήρισε «κακομαθημένο».

Στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη η Σουηδή ακτιβίστρια κατηγόρησε τους παγκόσμιους ηγέτες για απάτη όσον αφορά στις δεσμεύσεις τους για ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

Υπενθυμίζεται πως το Time ξεκίνησε τον θεσμό του προσώπου της χρονιάς το 1927 και μέσω αυτού αναγνωρίζει «το πρόσωπο ή το σύνολο ανθρώπων που επηρέασαν περισσότερο τα νέα και τον κόσμο – για καλό και για κακό – στη διάρκεια του χρόνου που ολοκληρώνεται». Η επιλογή των προσώπων γίνεται από τη συντακτική ομάδα του Περιοδικού.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ