20-04-2021

Κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα ψήφου στον ΟΗΕ η Βραζιλία λόγω χρεών

Από τα 415,8 εκατ. δολάρια που χρωστάει η χώρας της Λατινικής Αμερικής, τα 143 εκατ. δολάρια είναι οφειλές του 2019

Η Βραζιλία κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα ψήφου στον ΟΗΕ αν δεν πληρώσει ένα μέρος από τα πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια που οφείλει. Σύμφωνα με αξιωματούχους από τον Οργανισμό και τη χώρα της σάμπας, από τα 415,8 εκατ. δολάρια που χρωστάει η Βραζιλία, τα 143 εκατ. δολάρια είναι οφειλές του 2019.

Βάσει των κανόνων του ΟΗΕ εάν μια χώρα έχει καθυστερούμενες οφειλές που ισοδυναμούν ή ξεπερνούν τις συνεισφορές που έπρεπε να καταβληθούν τα δύο προηγούμενα έτη, μπορεί να χάσει το δικαίωμα ψήφου της στη Γενική Συνέλευση εκτός και αν δείξει ότι η αδυναμία της να πληρώσει ξεφεύγει από τον έλεγχό της.

«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η Βραζιλία, για πρώτη φορά στην ιστορία της, να χάσει το δικαίωμά της να ψηφίζει στον ΟΗΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2020», ανέφερε ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του υπουργείου Οικονομίας Εριβάλντο Γκόμες σε εσωτερικό.

Η Βραζιλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οφειλέτης στα Ηνωμένα Έθνη μετά τις ΗΠΑ και η βραζιλιάνικη κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 126,6 εκατ. δολάρια έως το τέλος του έτους για να αποφύγει να χάσει την ψήφο της, ανέφερε ο Γκόμες στο έγγραφο που επικαλείται το «Reuters». Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας δεν απάντησε αμέσως σε ερώτημα του «Reuters» εάν αυτή η πληρωμή θα γίνει φέτος.

(πληροφορίες από Reuters)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ