06-05-2021

Τραβάει κι άλλο το «σκοινί» η Τουρκία: Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή μας η συμφωνία με τη Λιβύη

Η προκλητική αντίδραση της Τουρκίας μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Καμία διάθεση για εκτόνωση της έντασης δε φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να δείξει η Τουρκία, η οποία μετά τη συνάντηση μεταξύ του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προχώρησε σε μια ακόμη πρόκληση, όσον αφορά στο σύμφωνό της με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν δήλωσε ότι «πολύ σύντομα» θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το «μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο».

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι ο τούρκος υφυπουργός ανέφερε πως «είναι ύψιστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο κοινοβούλιο».

Όπως είπε «η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο».

Ανέφερε επίσης ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το «μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».

«Η Τουρκία με το πρόσφατο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της»

Άλλωστε, η Άγκυρα έδειξε τις προκλητικές διαθέσεις της και λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, με τον τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ να δηλώνει ότι «η Τουρκία με το πρόσφατο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της». «Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που θα δώσουμε σχετική άδεια, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές» σημείωσε ο Ντονμέζ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ