07-03-2021

Διπλωματική κρίση μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας με «φόντο» μια δολοφονία – Απελάθηκαν ρώσοι διπλωμάτες

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας, καθώς η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας θεωρεί τη Ρωσία ως «ύποπτη για τρομοκρατία επί γερμανικού εδάφους», μετά τη δολοφονία, τον περασμένο Αύγουστο, ενός 40χρονου Γεωργιανού, σε κεντρικό πάρκο του Βερολίνου. Μάλιστα, η Γερμανία έδειξε την πόρτα της εξόδου από τη χώρα σε δύο στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, την έρευνα έχει πλέον αναλάβει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, καθώς υπάρχουν «αρκετά πραγματικά στοιχεία» ότι πίσω από τη δολοφονία βρίσκονται είτε «ρωσικές αρχές», είτε αξιωματούχοι της φιλικά προσκείμενης στη Μόσχα κυβέρνησης της Τσετσενίας.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η υπόθεση λαμβάνει πλέον νέες διαστάσεις, με την ανώτατη διωκτική αρχή της Γερμανίας να υποψιάζεται επισήμως τη Ρωσία για τρομοκρατικές πράξεις επί γερμανικού εδάφους. Αντιδρώντας στην εξέλιξη, η γερμανική κυβέρνηση απέλασε σήμερα, Τετάρτη δύο στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Είχε μάλιστα προηγουμένως ενημερώσει σχετικά τον ρώσο Πρέσβη στο Βερολίνο Σεργκέι Γ. Νετσάγιεφ, επιδίδοντάς του αντίστοιχη ρηματική διακοίνωση.

Οι δύο ρώσοι πράκτορες χαρακτηρίστηκαν από τις γερμανικές αρχές ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός επτά ημερών. Μέχρι τώρα ήταν διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες στη ρωσική πρεσβεία, αλλά, σύμφωνα με το Spiegel, εργάζονταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες GRU. Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας υπέβαλαν στο υπουργείο Εξωτερικών κατάλογο με πιθανούς υποψηφίους για απέλαση και η κυβέρνηση έκανε την τελική επιλογή, την οποία αιτιολόγησε επικαλούμενη έλλειψη συνεργασίας από τις ρωσικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία. Στη ρηματική διακοίνωση το Βερολίνο ζητά επιτακτικά από τη Μόσχα να συνεργαστεί με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για την διαλεύκανση της υπόθεσης. «Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα στο πλαίσιο της υπόθεσης», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και, όπως επισημαίνεται σε πολλά γερμανικά ΜΜΕ, εκτιμάται ότι η ρωσική κυβέρνηση θα «απαντήσει» με απέλαση γερμανών διπλωματών ή πρακτόρων από τη Ρωσία.

Οι γερμανικές αρχές πάντως έχουν συλλάβει τον ρώσο Βαντίμ Κράσικοφ ως ύποπτο για την δολοφονία του Γεωργιανού, ο οποίος φέρεται να είχε πολεμήσει στο πλευρό των τσετσένων αυτονομιστών. Ο Κράσικοφ θεωρείται ύποπτος και για τη δολοφονία ρώσου επιχειρηματία στη Μόσχα το 2015 – και στις δύο περιπτώσεις είχε πλησιάσει το θύμα του επιβαίνοντας σε ποδήλατο βουνού. Υποτίθεται ότι εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός, ωστόσο οι έρευνες οδηγούν κατευθείαν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγεται και η υπηρεσία GRU. Επιπλέον, το θύμα, ο Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, θεωρείτο από τη Μόσχα «εχθρός του κράτους» και «τρομοκράτης».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ