06-05-2021

Τον «χαβά» της η Άγκυρα: Δεν έχουν ΑΟΖ τα ελληνικά νησιά και το δυτικό μέτωπο της Κύπρου

«Λάδι στη φωτιά» από πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ που μίλησε στο «Anadolu»

Συνεχίζει να εκτοξεύει προκλητικές κορώνες η Άγκυρα, δυναμιτίζοντας το κλίμα μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να ρίχνει «λάδι στη φωτιά».

Συγκεκριμένα, πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρά μόνο χωρικά ύδατα, σημειώνοντας ότι με βάση το διεθνές δίκαιο, βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης.

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών, μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Ανέφερε επίσης ότι μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος.

Παράλληλα, η πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τις συμφωνίες της για οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τις άλλες χώρες (Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ) στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης, θεωρώντας την Κύπρο «ηπειρωτικό έδαφος». Μάλιστα, η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι δεν είναι όρος η αρχή της ίσης απόστασης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Η πηγή αυτή υποστήριξε επίσης ότι ο βασικός όρος στο διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι η αρχή της «ίσης κατανομής». «Με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Και μάλιστα τα νησιά μπορεί να περικυκλωθούν εντελώς. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος», αναφέρει στο «Anadolu» η πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το «Anadolu», με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης μπορεί να μη λύνονται εντελώς όλες οι διαμάχες, αλλά η Τουρκία έχει ένα σημαντικό κέρδος από την άποψη της στήριξης των δικών της νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων.

«Χαστούκι» των ΗΠΑ στην Άγκυρα: Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Της παραπάνω διαρροής προηγήθηκε μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο χαρακτήρισε ως «προσβλητικό» το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. «Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών. Ωστόσο, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

 «Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης», υπογράμμισε ο αμερικανός αξιωματούχος.

(Με πληροφορίες από philenews.com)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ