09-05-2021

Σεισμός στην Αλβανία: Στους 51 οι νεκροί – Οδύνη για τα θύματα (video)

Στη γειτονική χώρα κάτοικοι και πολιτική ηγεσία προσπαθούν να ορθοποδήσουν

Την ώρα που συγγενείς νεκρών οδηγούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στις «τελευταίες» τους κατοικίες, ο θάνατος μιας 20χρονης το μεσημέρι του Σαββάτου (30/11) στην εντατική του νοσοκομείου Τιράνων ανέβασε σε 51 τον αριθμό των θυμάτων του φονικού σεισμού, που χτύπησε την Αλβανία την 26η Νοεμβρίου. Οδύνη για τα θύματα. Για την επόμενη ημέρα μίλησε ο Έντι Ράμα στη σύσκεψη της κυβέρνησης, πάνω από 10.000 οι άστεγοι.

Μέσα σε οιμωγές και ομαδικούς θρήνους που θύμιζαν αρχαίες σκηνές τραγωδιών, οδηγήθηκαν το μεσημέρι στην τελευταία τους κατοικία τα οκτώ μέλη της οικογένειας Λιάλια, που έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση της τετραώροφης κατοικίας τους στα προάστια του Δυρραχίου. Στη νεκρώσιμη ακολουθία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, και χιλιάδες πολίτες.

Από την οικογένεια σώθηκε μόνο ένα 17χρονο αγόρι, το οποίο ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια και μεταφέρθηκε την Παρασκευή (29/11) στην Ιταλία για εξειδικευμένη νοσηλεία.

Η επόμενη μέρα

Εν τω μεταξύ, ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε στην πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ 41 άτομα συνεχίζουν να παραμένουν σε νοσοκομεία με διάφορα τραύματα. Τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη νοσηλεία. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επισκέφτηκε, μάλιστα, νοσοκομείο.

Επιπλέον, ο Έντι Ράμα έκανε γνωστό στη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργια σπίτια ενώ κήρυξε, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και την περιφέρεια της Λέζιας βόρεια των Τιράνων.

#TiNukDoJeshKurrëVetëm😢👐🏿🇦🇱Në Pallatin e Brigadave me MIQTË E SHQIPËRISË për të harmonizuar përpjekjet për SFIDËN KOLOSALE TË RINDËRTIMIT.https://e-albania.al/dhuro/

Posted by Edi Rama on Saturday, November 30, 2019

Επίσης, άρχισαν οι επιθεωρήσεις των ξένων κλιμακίων για την αξιολόγηση των κτηρίων που δέχτηκαν ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Πρώτα κλιμάκια είναι η 16 μελής ομάδα της Ελλάδας, καθώς και της Ιταλίας και της Γαλλίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, μόνο στα Τίρανα επλήγησαν 1192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες. Σε 8 σχολεία δεν μπορεί να συνεχιστεί το μάθημα. Στο Δυρράχιο 19 μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα όπου στεγάζονται από 100 μέχρι 250 οικογένειες είναι ακατοίκητα.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά του μεγέθους των ζημιών που άφησε πίσω ο σεισμός. Ο Έντι Ράμα τόνισε ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόχτιστα κτήρια και αποδίδει τα αίτια στην παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας.

#TiNukDoJeshKurrëVetëm😢👐🏿🇦🇱Durrës, Spitali Rajonal – Aty ku një skuadër fantastike përballoi një goditje katastrofike👏👏👏#RESPEKT🙏https://e-albania.al/dhuro/

Posted by Edi Rama on Saturday, November 30, 2019

Εντούτοις, παρά τα μεγέθη των καταστροφών ο Ράμα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν στο ακέραιο και το συντομότερο δυνατό. Έφερε ως παράδειγμα της αμεσότητας στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού την στέγαση 2 500 αστέγων σε διάφορα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Πάνω από 10.000 οι άστεγοι

Ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε πάνω από 10.000 η πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείπει τις πληγέντες περιοχές ενώ ενώ παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της μαζικής φυγής στο εξωτερικό.

Επίσης, όσο περνούν οι ώρες αυξάνονται οι αντιδράσεις των σεισμόπληκτων για έλλειψη ενδιαφέροντος από το κράτος, για το ότι οι βοήθειες δε φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά και για το γεγονός ότι το κράτος ευθύνεται άμεσα για το μέγεθος των ζημιών, επειδή, όπως σημειώνουν οι σεισμόπληκτοι, οι αρμόδιες δομές του παράβλεψαν την εφαρμογή της νομοθεσίας δόμησης και τις συνθήκες οικοδόμησης των κτηρίων.

#TiNukDoJeshKurrëVetëm😢👐🏿🇦🇱#FALEMINDERIT 🤝❤Mos të lëntë Zoti pa miq- themi në Shqipëri ose miku i mirë në ditë të vështirë💔E pafundme mirënjohja për të gjitha forcat e kërkim-shpëtimit dhe privilegj mundësia për të falenderuar drejtëpërdrejt publikisht, forcat nga Franca, Italia, Turqia dhe Rumania🙏Jeni një yll i shtuar në zemrën e shqiptarëve, që kurrë s’do t’ju harrojnë🙏#MERCI 🇫🇷 #TeşekkürEderim 🇹🇷 #Multumesc 🇷🇴Zoti qoftë me Ju, familjet, popujt e vendet Tuaja🙏

Posted by Edi Rama on Saturday, November 30, 2019

Καθημερινά μεγαλώνει, επίσης, ο γεωγραφικός κύκλος των σεισμόπληκτων περιοχών και συνεπώς το πραγματικό μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός. Υπό τις συνθήκες αυτές ο Ράμα αναγκάστηκε να διευρύνει τις περιφέρειες σε έκτακτη ανάγκη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ