24-09-2020

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Δανία – «Βάφτιζε» λευκό τυρί ως φέτα

 

Η φέτα αποτελεί προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και μπορεί να παράγεται μόνο στην Ελλάδα

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραπέμπει η Κομισιόν τη Δανία, καθώς επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί παράγουν και εξάγουν σε τρίτες χώρες λευκό τυρί με τη σήμανση «Φέτα».

Η «φέτα» αποτελεί καταχωρισμένη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 και ως εκ τούτου, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συγκεκριμένο τυρί μπορεί να παράγεται μόνο στην Ελλάδα βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών παραγωγής.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η εμπορική πρακτική παραβιάζει ευθέως την προστασία που παρέχει η καταχώριση της «Φέτας» ως ΠΟΠ και ότι οι δανικές αρχές δεν μερίμνησαν για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η Κοπεγχάγη, αθετώντας τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της, παραβιάζει «τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών» αναφέρει.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει, η Κομισιόν κάλεσε τις δανικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν ή να εμποδίσουν τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο έδαφός της να εφαρμόζουν την επίμαχη πρακτική. Δεδομένου ότι η Δανία δεν διευθέτησε τα ζητήματα που επισημάνθηκαν, αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.