10-07-2020

Στα σχέδια της Τουρκίας αγωγός φυσικού αερίου με τα Κατεχομένα – «Πέντε νέες γεωτρήσεις το 2020 στην Αν. Μεσόγειο»

Η εφημερίδα «Milliyet» χαρακτηρίζει το σχέδιο του αγωγού «σημαντικό βήμα μεταξύ Άγκυρας και ΤΔΒΚ» - Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Υπουργό Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ

«Ενεργειακή» σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων βρίσκεται στα σκαριά, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της «Milliyet» την Παρασκευή (22/11). Σημειώνεται πως η τουρκική εφημερίδα χαρακτηρίζει το σχέδιο «σημαντικό βήμα μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ». «Θα προχωρήσουμε σε πέντε νέες γεωτρήσεις το 2020 στην ανατολική Μεσόγειο. Σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα διεξαγωγής γεώτρησης με αποκλειστικά δικά μας μέσα», τόνισε, σε νέες προκλητικές δηλώσεις, ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της «Milliyet», το σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου διπλής κατεύθυνσης συζητήθηκε σε συμπόσιο για την ενέργεια που οργανώθηκε από το Πολυτεχνείο της Άγκυρας και την προαναγγελία έκανε ο λεγόμενος «υπουργός Ενέργειας» του ψευδοκράτους, Χασάν Τατσόι, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι ο αγωγός θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει το 2025.

Ο τούρκος καθηγητής του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, Γκιουρκάν Κουμπάρογλου, ανέφερε ότι δίπλα στον αγωγό του φυσικού αερίου θα κατασκευαστεί και αγωγός νερού, μήκους 80 χλμ., που θα ξεκινάει από τη Μερσίνα και θα καταλήγει στα Κατεχόμενα.

Στόχος, σύμφωνα με τον Κουμπάρογλου, είναι το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο να μπορεί να σταλεί στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη. Επειδή η θάλασσα στο σημείο εκείνο δεν είναι βαθιά, το κόστος του αγωγού θα είναι μάλιστα, χαμηλό.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία σχεδιάζει πέντε νέες να προβεί σε πέντε νέες γεωτρήσεις το 2020 στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τη στρατηγική που ανέπτυξε την Παρασκευή (22/11) ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ ενώπιον της επιτροπής προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι αρκετές εκθέσεις διεθνώς αναγνωρισμένων οργανισμών εκτιμούν ότι η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και η Τουρκία με βάση τα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο έχει προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες.

Ο Φατίχ Ντονμέζ διαβεβαίωσε την τουρκική εθνοσυνέλευση ότι η Τουρκία μαζί με το ψευδοκράτος, χωρίς να παραχωρήσει κανένα από τα νόμιμα δικαιώματά τους, θα συνεχίσουν τις περιεκτικές και σε βάθος χρόνου έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Υπογράμμισε επίσης, ότι η Άγκυρα έχει αποκτήσει πλέον την ικανότητα να συγκεντρώνει στοιχεία, διεξάγοντας τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στη θάλασσα, και να διεξάγει γεωτρήσεις με βάσει δικές της, εθνικές μεθόδους.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι τα ερευνητικά πλοία Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά και Ορούτς Ρέις έχουν πραγματοποιήσει λεπτομερείς σεισμικές έρευνες. «Μέχρι σήμερα έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία σε μία έκταση 37 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ανατολική Μεσόγειο. Σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα διεξαγωγής γεώτρησης με αποκλειστικά δικά μας μέσα», τόνισε.

Ο Φατίχ Ντονμέζ υπενθύμισε ότι στην ανατολική Μεσόγειο επιχειρούν ήδη δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα ικανά να φτάσουν σε μεγάλα βάθη και ότι ο Πορθητής άρχισε τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο στις 30 Οκτωβρίου 2018 και έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο γεωτρήσεις ενώ διεξάγεται και τρίτη στα ανοιχτά των Κατεχομένων στο τεμάχιο Αμμόχωστος-1.

Παράλληλα με τον Πορθητή, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ, που περιήλθε στην κατοχή της Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο και έχει τα ίδια τεχνολογικά χαρακτηριστικά, αφού πραγματοποίησε την πρώτη του γεώτρηση στην περιοχή της Καρπασίας, τώρα προχωρά και σε δεύτερη γεώτρηση.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Ενέργειας, «το Γιαβούζ αυτή τη στιγμή συνεχίζει τη δεύτερη γεώτρησή του στην περιοχή Μόρφου-1. Στην περιοχή Karpaz-1, σημαντικό μέρος της γεώτρησης πραγματοποιήθηκε με δικά μας μέσα, αλλά και τη συνδρομή παράλληλα και ξένων εταιρειών. Απώτερος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας βασιζόμενοι σε εγχώρια μέσα, χωρίς την παροχή υπηρεσιών από ξένες εταιρείες», δήλωσε ενώ αναπτύσσοντας τη στρατηγική για την επόμενη χρονιά είπε ότι θα γίνουν πέντε νέες γεωτρήσεις.

«Τα στοιχεία που συλλέγονται από τα πλοία μας για τη γεωλογία των περιοχών θα ρίξουν φως και στις μελλοντικές μας έρευνες. Η στρατηγική μας είναι με τα γεωτρύπανά μας να προχωρήσουμε το 2020 σε πέντε νέες γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου», ανέφερε ακόμα…

Καταλήγοντας ο τούρκος υπουργός Ενέργειας προειδοποίησε τις υπόλοιπες πλευρές που επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο ότι «δημιουργούν φρούδες ελπίδες στους εαυτούς τους όσοι νομίζουν ότι η Τουρκία θα υποκύψει σε απειλές και θα κάνει πίσω από τα δικαιώματά της ανατολική Μεσόγειο».

Κι επανέλαβε ότι η θέση της Τουρκίας στο θέμα αυτό είναι οι υδρογονάνθρακες της ανατολική Μεσογείου να αποτελέσουν πηγή ειρήνης και σταθερότητας κι όχι έντασης.

(πληροφορίες από ethnos.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.