19-05-2021

Κατέρρευσε γέφυρα στην Τουλούζη – Νεκρή μια 15χρονη, φόβοι για αγνοούμενους

Τουλάχιστον 6 τραυματίες

Ένα 15χρονο κορίτσι σκοτώθηκε και άλλα έξι άτομα τραυματίστηκαν μετά από κατάρρευση γέφυρας στην πόλη Mirepoix-sur-Tarn της Γαλλίας, βορειοανατολικά της Τουλούζης, ενώ εκφράστηκαν φόβοι για αρκετούς αγνοούμενους.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, La Dépêche du Midi, η γέφυρα κατέρρευσε όταν ένα φορτηγό που υπερέβαινε το επιτρεπτό βάρος επιχείρησε να τη διασχίσει. Την ίδια στιγμή από το αντίθετο ρεύμα περνούσε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η ανήλικη κοπέλα μαζί με τη μητέρας της, η οποία κατάφερε να κολυμπήσει στην ακτή όταν το αυτοκίνητο κατέληξε στο νερό.

«Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένα θύμα, μια 15χρονη, (το πτώμα της οποίας ανασύρθηκε από τον ποταμό), ενώ η μητέρα της (…) η οποία βρισκόταν μέσα στο όχημα διεσώθη, βοηθούμενη κυρίως από περαστικούς», δήλωσε ο εισαγγελέας της Τουλούζης Ντομινίκ Αλζεαρί, εκφράζοντας φόβους για «αρκετούς αγνοούμενους».

«Φαίνεται ότι υπήρχε τουλάχιστον ένα φορτηγό, ένα όχημα και ίσως ένα ημιφορτηγό που χάθηκαν στο νερό» μετά «την κατάρρευση της γέφυρας αυτής μεταλλικής κατασκευής» που συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού Ταρν, στην περιοχή Μιρπουά-σιρ-Ταρν, στη βόρεια Τουλούζη, πρόσθεσε ο Αλζεαρί.

Η μητέρα της έφηβης που έχασε τη ζωή της βρίσκεται μεταξύ τριών ανθρώπων που διεσώθησαν, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

«Υπάρχουν μάλλον μερικοί αγνοούμενοι, πιθανώς ο οδηγός του φορτηγού» και “ίσως” αυτός ενός τρίτου οχήματος, διευκρίνισε παράλληλα ο νομάρχης Ετιέν Γκιγιό, σημειώνοντας ότι ο ακριβής αριθμός των απωλειών δεν είναι ακόμη γνωστός και ότι «αυτό που επείγει τώρα είναι να βρούμε τους αγνοούμενους».

Η γέφυρα «είχε υποβληθεί, όπως φαίνεται, στους δέοντες ελέγχους», σύμφωνα και πάλι με τον εισαγγελέα Αλζεαρί. Επίσης σύμφωνα με τις νομαρχιακές αρχές, δεν παρουσίασε «κανένα κατασκευαστικό πρόβλημα» κατά την τελευταία «ενδελεχή» επιθεώρηση που είχε γίνει σε αυτήν το 2017.

Σύμφωνα και πάλι με το νομαρχιακό συμβούλιο της περιοχής, η γέφυρα «δεν θεωρείτο ευαίσθητη κατασκευή» και δεν είχε τεθεί σε καθεστώς ιδιαίτερης επιτήρησης.

Η γέφυρα, η οποία είχε κατασκευαστεί το 1931, είχε μήκος 155 μέτρων και πλάτος 6,50 μέτρων. «Ενδελεχής επιθεώρηση της γέφυρας έγινε το 2017 και από αυτήν δεν διαπιστώθηκε κανένα κατασκευαστικό πρόβλημα», παρά μόνον «φυσιολογικές φθορές», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην είσοδο της γέφυρας, ένα μέρος της οποίας εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από τον ποταμό, πινακίδα αναφέρει ότι απαγορεύεται η διέλευση στα οχήματα άνω των 19 τόνων, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Στο σημείο αυτό ο ποταμός Ταρν έχει βάθος μεγαλύτερο από 20 μέτρα και πλάτος 100 μέτρων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ