16-02-2021

Ο Πινιέρα… παραδέχτηκε και καταδίκασε την υπέρμετρη βία της αστυνομίας στη Χιλή (video)

«Υπήρξε καταφυγή σε δυσανάλογη βία, διαπράχθηκαν καταχρήσεις ή αδικήματα και δεν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματα όλων»

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα καταδίκασε την Κυριακή (17/11) για πρώτη φορά τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν από στελέχη της αστυνομίας, αφότου εκδηλώθηκε το κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής τον περασμένο μήνα. Κάτι που σημαίνει πως ο πρόεδρος της χώρας… παραδέχτηκε και αυτός την υπέρμετρη βία της αστυνομίας.

«Υπήρξε καταφυγή σε δυσανάλογη βία, διαπράχθηκαν καταχρήσεις ή αδικήματα και δεν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματα όλων» των πολιτών, αναγνώρισε ο αρχηγός του Κράτους κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του.


Στην κοινωνική κρίση άνευ προηγουμένου που συγκλονίζει τη Χιλή τον τελευταίο μήνα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 5 σε επεμβάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης, ενώ έχουν τραυματιστεί άλλοι 2.000, συμπεριλαμβανομένων 200 ανθρώπων που υπέστησαν οφθαλμικούς τραυματισμούς.

«Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία, ούτε για εκείνους που διέπραξαν ενέργειες ακραίας βίας, ούτε για εκείνους που διέπραξαν καταχρήσεις», συνέχισε ο Πινιέρα, αναφερόμενος από τη μια στις καταστροφές και τις φθορές περιουσιών που προκάλεσαν οι πιο εξαγριωμένοι διαδηλωτές από τη μια και στις βιαιότητες των δυνάμεων επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων από την άλλη.


Οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος αστυνομικών είναι εκατοντάδες εξώθησαν τον ΟΗΕ να στείλει ειδικούς για να συγκεντρώσουν στοιχεία. Στη χώρα είναι επίσης παρόντες ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο δεξιός πρόεδρος της Χιλής αναφέρθηκε εξάλλου για πρώτη φορά στην ιστορική συμφωνία που συνήφθη την Παρασκευή (15/11) στο κοινοβούλιο και προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Απρίλιο του 2020 για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Εάν το αποφασίσουν οι πολίτες, θα προχωρήσουμε προς την κατάρτιση νέου Συντάγματος, του πρώτου επί δημοκρατίας», διαβεβαίωσε ο Πινιέρα.


(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ