09-05-2021

Άνιση μάχη με τις πλημμύρες δίνει η Βενετία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (video)

Η πόλη επλήγη από τη δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα στην ιστορία της

Πριν καλά-καλά προλάβει να μετρήσει τις πληγές της, η Βενετία καλείται να αντιμετωπίσει πάλι αύριο, Παρασκευή τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένεται να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της φυσικής καταστροφής αφού δρόμοι και σοκάκια μετατράπηκαν σε ποτάμια, τα νερά έχουν μπει σε χώρους ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Οι περίπου 50.000 κάτοικοι του κέντρου της Βενετίας, η οποία έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, ξύπνησαν σήμερα υπό τον ήχο των σειρήνων. Τα νερά στην πόλη ανέβηκαν στο τρίτο επίπεδο, ένα λιγότερο από την Τρίτη το απόγευμα όταν η πλημμυρίδα έφτασε τα 184 εκατοστά, το μεγαλύτερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1966, όταν είχε φτάσει τα 194 εκατοστά.

Ακόμη ένα επεισόδιο πλημμυρίδας σημειώθηκε σήμερα το πρωί, το οποίο όμως δεν ξεπέρασε τα 125 εκατοστά, με τον επόμενο σημαντικό συναγερμό να αναμένεται αύριο Παρασκευή στις 11:20 τοπική ώρα. Τότε, τα νερά αναμένεται να φτάσουν τα 140 εκατοστά, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Παλίρροιας της Βενετίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε μετέβη στην περιοχή, συμμετείχε σε συνεδρίαση της νομαρχίας για την αντιμετώπιση της κρίσης και στη συνέχεια πήγε σε καταστήματα της πόλης, την οποία επισκέπτονται 36 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

«Η καταστροφή που έπληξε τη Βενετία αποτελεί πλήγμα στην καρδιά της χώρας μας. Με πονά να βλέπω τόσες ζημιές στην πόλη, την καλλιτεχνική της κληρονομιά να τίθεται σε κίνδυνο, τις εμπορικές της δραστηριότητες να έχουν γονατίσει», κατήγγειλε χθες ο Κόντε.
Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση αποδέσμευση «των πρώτων πόρων» για την αποκατάσταση των ζημιών.

Την ίδια ώρα πολλοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο, ζήτησαν να ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό» το τεράστιο έργο κατασκευής τριών αναχωμάτων τα οποία θα προστατεύσουν όλη τη λεκάνη της Βενετίας.

Ο Κόντε επεσήμανε ότι το έργο είναι έτοιμο σε ποσοστό 93% και «φαίνεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2021».

Οι επικρίσεις για το έργο αυτό είναι πολλές, καθώς κρίνεται πολύ δαπανηρό και ταυτόχρονα όχι αρκετά αποτελεσματικό. Ξεκίνησε το 2003 και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016 όμως καθυστέρησε εξαιτίας κακοτεχνιών και ερευνών για καταγγελίες διαφθοράς. Το κόστος του, που αρχικά ήταν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει πλέον ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια.

Οι αρχές εκτιμούν το κόστος των ζημιών από το φαινόμενο της Τρίτης σε «πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» και προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, αν και πολλά μουσεία και σχολεία παραμένουν κλειστά.


Το «κατηγορώ» των περιβαλλοντικών οργανώσεων

Οι οικολόγοι κατηγορούν το μεγάλο, βιομηχανικό λιμάνι της Μαργκέρα, που βρίσκεται απέναντι από τη Βενετία και την αύξηση των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται την πόλη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Σέρτζιο Κόστα η κατάσταση επιδεινώθηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ