06-05-2021

Δικηγόρος της Ελισάβετ: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι ο μεγαλύτερος κλεπταποδόχος στον κόσμο»

Ο Τζέφρι Ρόμπερτσον δε δίστασε να πει ότι το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν σπουδαιότερο αν «ξέπλενε τα χέρια του από το αίμα και επέστρεφε τα κλοπιμαία του Ελγιν».

Επίθεση κατά μέτωπο εξαπέλυσε ο δικηγόρος της Βασίλισσας Ελισσάβετ στο Βρετανικό Μουσείο καταλογίζοντάς του πώς εκθέτει κλεμμένη πολιτιστική κληρονομιά, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την ίδια ώρα μίλησε για «τουρ κλεμμένων».

Ο Τζέφρι Ρόμπερτσον κατηγόρησε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι είναι «οι μεγαλύτεροι κλεπταποδόχοι του κόσμου» καθώς και ότι «το μεγαλύτερο μέρος των κλοπιμαίων δεν έχουν καν εκτεθεί στο κοινό».

Πρόκειται για τον δικηγόρο ο οποίος ήταν στην ομάδα της Αμάλ Αλαμουντίν που είχε ετοιμάσει μελέτη για τη διεκδίκηση των Γλυπτών, με την εφημερίδα Guardian να δημοσιεύει χωρία από το βιβλίο του.

Επεσήμανε δε πως το Βρετανικό Μουσείο επιτρέπει να γίνεται ανεπίσημη «τουρ των κλεμμένων», όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα χάλκινα αγάλματα του Μπενίν και τα περίφημα αγαλματίδια από το Νησί του Πάσχα.

«Το Μουσείο λέει μια σειρά από προσεκτικά κατασκευασμένα ψέματα και μισές αλήθειες για το πώς τα Γλυπτά του Παρθενώνα σώθηκαν, περισώθηκαν ή διασώθηκαν από τον Λόρδο Ελγιν, που τα απέκτησε παράνομα», υπογράμμισε ο δικηγόρος.

Εκτός από το Βρετανικό Μουσείο, στο στόχαστρό του μπαίνουν επίσης το Λούβρο και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη γιατί όπως δηλώνει «κλειδώνουν την πολύτιμη κληρονομιά άλλων χωρών, που εκλάπη από τους λαούς τους με πολέμους, κλοπές και δολιότητα».

Επιπλέον, κατηγορεί τόσο το μουσείο του Λονδίνου όσο και την κυβέρνηση ότι υπεκφεύγουν να απαντήσουν σε αιτήματα επιστροφής πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ