17-05-2021

Νέες συγκρούσεις στους δρόμους στη Χιλή – Έγινε και ισχυρός σεισμός την ώρα των διαδηλώσεων (video)

Στη χώρα της Νοτίου Αμερικής για 3η εβδομάδα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή και σε πολλούς ανθρώπους

Συγκρούσεις ξέσπασαν ξανά τη Δευτέρα (04/11) στη Χιλή όπου το κίνημα διαμαρτυρίας, που εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα του, παραμένει μαζικό παρά την ανακοίνωση πολλών κοινωνικών μέτρων.

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές, συγκεντρώθηκαν το βράδυ στο Σαντιάγο, στην πλατεία Ιταλίας που έχει αναχθεί σε σύμβολο του κινήματος που ξέσπασε στις 18 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα πάνω από 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν σε διάφορα μέρη του Σαντιάγο ισχυρός σεισμός 6 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), σημειώθηκε στην κεντρική Χιλή και έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα.

Εξάλλου οι διαδηλώσεις στο Σαντιάγο αμαυρώθηκαν από πολλά επεισόδια. Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, ενώ πολλά λεωφορεία πυρπολήθηκαν. Την ώρα που πορεία προσπαθούσε να φτάσει στο προεδρικό μέγαρο η αστυνομία αποπειράθηκε να διαλύσει το πλήθος κάνοντας χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων. Τουλάχιστον μία αστυνομικός τραυματίστηκε, σύμφωνα με φωτογράφο του «AFP,» ο οποίος τράβηξε φωτογραφία το φλεγόμενο κράνος της.


Το κοινωνικό κίνημα, που ξέσπασε πριν περίπου τρεις εβδομάδες, δεν φαίνεται να αποδυναμώνεται και το σύνθημα «Δεν έχει τελειώσει» που μεταδιδόταν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι έχει βρει απήχηση. «Η μάχη συνεχίζεται και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα ξεσηκωθεί. (Το κίνημα διαμαρτυρίας) δεν πρέπει να σταματήσει ξαφνικά», δήλωσε η Όλγκα Πέρες.

Το πρωί της Δευτέρας (04/11) εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα σκαλοπάτια δικαστηρίων και οργισμένοι οδηγοί ταξί διαδήλωσαν με τα οχήματά τους κινούμενοι με πολύ χαμηλή ταχύτητα για να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές των διοδίων. Σε άλλες πόλεις όπως το Βαλπαραΐσο και τη Βίνια ντελ Μαρ πραγματοποιήθηκαν επίσης κινητοποιήσεις.


Οι Χιλιανοί ζητούν κυρίως τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την αναθεώρηση του Συντάγματος, δύο κληροδοτήματα της περιόδου της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), καθώς και ριζικές μεταρρυθμίσεις στο υπερφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Στη διάρκεια της κοινωνικής κρίσης, που ξέσπασε στις 18 Οκτωβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό (η οποία έκτοτε έχει ακυρωθεί), έχουν σκοτωθεί 20 άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.


Εκτός από τους 20 θανάτους που έχει επιβεβαιώσει η κυβέρνηση, 1.305 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έναν ανεξάρτητο κρατικό οργανισμό.


(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ