14-05-2021

Κίνδυνος να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί μέσω δικαστικής απόφασης

Τι αναφέρει δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που αποτελεί και ένα από τα όνειρα του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέρει σε σημερινό (5/11) πρωτοσέλιδό της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια του «Σίγμα» στην Κωνσταντινούπολη, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να εξετάσει ζήτημα της μετατροπής του μουσείου της Μονής της Χώρας -με τα σπουδαία μωσαϊκά- σε τέμενος και η απόφασή του αναμένεται να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλα μουσεία, που κατά την οθωμανική αυτοκρατορία λειτουργούσαν ως τζαμιά, μεταξύ των οποίων και η Αγία Σοφία.

Το γνωστό και ως Kariye Cami είχε μετατραπεί σε μουσείο το 1945 με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της τότε κυβέρνησης. Ωστόσο, σήμερα το Ίδρυμα Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος κατέθεσε αγωγή με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του 1945 και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Δεδικασμένο για την Αγιά Σοφιά

Σε περίπτωση που το 10ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα εκδικάσει την υπόθεση, αποφασίσει υπέρ της μετατροπής πάλι της Μονής της Χώρας σε τέμενος, αυτό –σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα- θα αποτελέσει δεδικασμένο και για την Αγία Σοφία, ώστε να ανοίξει και πάλι ως τζαμί.

Η Αγία Σοφία μετατράπηκε επίσης σε μουσείο με βάση απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934, διάταγμα που μπορεί να ανατραπεί δικαστικά και συγκεκριμένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ».

Έχει απορριφθεί αίτημα για Αγία Σοφία

Πριν από ένα χρόνο, η ανώτατη δικαστική αρχή της Τουρκίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο, είχε απορρίψει σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί και πάλι από το ίδιο ίδρυμα και ζητούσε τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, κλείνοντας την υπόθεση οριστικά και αμετάκλητα.

Το πρωτοσέλιδο:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ