31-10-2020

Έκλεισε το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Β. Συρίας από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς

Αυτό ανακοίνωσαν οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», το προσωπικό φεύγει για να γλιτώσει

Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Συρία αναγκάστηκε να κλείσει αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό ανακοίνωσαν οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» («MSF»), όπως μετέδωσε και το «Reuters».

«Το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, το οποίο υποστήριζαν οι «MSF», είναι πλέον κλειστό διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτό έφυγαν με τις οικογένειές τους», επεσήμανε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση και πρόσθεσε: «Καθώς ήταν το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών».

«Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων», τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των «MSF» για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.

Εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία έχουν εκτοπιστεί ήδη περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Ταλ Άμπιαντ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη Συρία.


«Οι τρομοκράτες της ισχυρότερης κουρδικής πολιτοφυλακής, των Μονάδων Προστασίας του Λαού («ΜΠΛ») κα του «PKK» στη βόρεια Συρία κρύβονται σε σχολεία και νοσοκομεία και επιτίθενται σε οικισμούς στην Τουρκία με ρουκέτες, τραυματίζοντας αθώους πολίτες», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας την Πέμπτη (10/10). Μόνο που οι τουρκικές δυνάμεις χτυπάνε και αμάχους.

«Θα μπορούσαμε να πλήξουμε την Τουρκία με κάθε τρόπο και οικονομικά. Θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο και με τους Κούρδους. Θα μπορούσαμε να τους επιβάλουμε να τα βρούμε, αλλά αυτοί σκοτώνονται τόσα χρόνια μεταξύ τους», είπε άλλωστε, ο Ντόναλντ Τραμπ όντας «χαμένος», αλλά λέγοντας και αλήθειες για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι ΗΠΑ.