10-05-2021

Σήμερα η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2019 – Ποια είναι τα φαβορί

Μεταξύ των υποψηφίων έχει ακουστεί και το όνομα του Αλέξη Τσίπρα

Ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για το 2019 θα ανακοινωθεί σήμερα Παρασκευή (11/10) από την Επιτροπή των Νόμπελ στο Όσλο.

Με το βραβείο τιμάται κάθε χρόνο το άτομο ή ο οργανισμός που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Φέτος υπάρχουν 304 υποψηφιότητες, από αυτές 219 προσωπικότητες και 85 οργανισμοί.

Απόλυτο φαβορί η Γκρέτα

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο δεν ανακοινώνονται επίσημα, στις λίστες όμως με τα φαβορί που κυκλοφορούν πρώτη βρίσκεται η 16χρονη σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, που έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως ως σύμβολο αγώνα ενάντια στην καταστροφή του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και υπόδειγμα παγκόσμιου ακτιβισμού, ιδιαίτερα για τους νέους.

Η 16χρονη κέρδισε την προσοχή του κόσμου όταν τον Αύγουστο του 2018 αντί να πάει σχολείο, στάθηκε έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας προκειμένου να στρέψει τα βλέμματα στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Αν καταφέρει να κερδίσει θα είναι το νεαρότερο κορίτσι που βραβεύεται με Νόμπελ.

Όσον αφορά στις στοιχηματικές εταιρείες, η Coral που εδρεύει στο Λονδίνο θεωρεί ότι η Γκρέτα είναι φαβορί με πιθανότητες μία προς δύο, η William Hill ότι έχει 8 στις 13 πιθανότητες να κερδίσει το βραβείο, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το 96% των στοιχημάτων για το Νόμπελ ποντάρουν στην Τούνμπεργκ.

Ποιοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα

Ο αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπί Αχμέντ, είναι το δεύτερο φαβορί στις λίστες των γραφείων στοιχημάτων, καθώς είναι ο άνθρωπος που σταμάτησε τον πόλεμο μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας.

Αμπί Αχμέντ

Το βραβείο διεκδικεί και ο βραζιλιάνος Ιθαγενής Αρχηγός, Ραόνι Μετουκτίρε, που έχει αφιερώσει τη ζωή του για να προστατεύσει το σπίτι του, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Το 2019 ταξίδεψε στη Σύνοδο των G7, προκειμένου να συζητήσει με τους παγκόσμιους ηγέτες για τον Αμαζόνιο, ύστερα από τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη ύστερα από μια σειρά πυρκαγιών.

Ραόνι Μετουκτίρε

Μεγάλες πιθανότητες έχει και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που συνέβη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, προωθώντας μια νομοθεσία που θα απαγόρευε τα αυτόματα και τα ημι-αυτόματα όπλα.

Τζασίντα Άρντερν

Διεκδικητής του Νόμπελ Ειρήνης είναι και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Τσίπρας και Ζάεφ

Μπορεί οι υποψηφιότητες να μην έχουν ανακοινωθεί επίσημα, αλλά έχει ακουστεί και το όνομα του Αλέξη Τσίπρα για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Η τυνήσια κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης του 2015 Ουιντέντ Μπουσαμαουί είχε αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό της «Βόρειας Μακεδονίας» Ζόραν Ζάεφ με την οποία τον ενημέρωσε ότι έχει ήδη προτείνει ως υποψηφίους για το 2019 στην Επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Ωστόσο, τα ονόματά τους δεν αναφέρονται σε καμία λίστα των στοιχηματικών εταιρειών.

Τσίπρας και Ζάεφ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ