10-05-2021

Εκουαδόρ: Στους πέντε έφτασαν οι νεκροί των διαδηλώσεων – Ελεύθεροι οι 10 αστυνομικοί που ήταν αιχμάλωτοι (video)

Η μεγαλύτερη οργάνωση των αυτοχθόνων της χώρας απέρριψε την πρόσκληση σε διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας λόγω… ΔΝΤ στο Εκουαδόρ και έχει φτάσει τους πέντε, την ώρα που η μεγαλύτερη οργάνωση των αυτοχθόνων του Ισημερινού απέρριψε την Πέμπτη (10/10) την πρόσκληση σε διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο. Καλώντας να «ριζοσπαστικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις» διαμαρτυρίας εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Εν τω μεταξύ, αφέθηκαν ελεύθεροι οι 10 αστυνομικοί που ήταν αιχμάλωτοι.

Οι κινητοποιήσει έχουν παραλύσει τη χώρα τις τελευταίες οκτώ ημέρες. «Κανένας διάλογος με μια κυβέρνηση – δολοφόνο», επέμεινε η συνομοσπονδία αυτοχθόνων εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE) σε ανακοίνωσή της υπογεγραμμένη από τον πρόεδρό της Χάιμε Βάργκας.

Μολονότι ο πρόεδρος Μορένο εμφανιζόταν αισιόδοξος και μίλαγε περί προόδου στις διαπραγματεύσεις νωρίς την Πέμπτη (10/10), η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς αυτόχθονες διαδηλωτές γνωστοποίησαν ότι κρατούν 10 αστυνομικούς. Τα μέλη αυτά των δυνάμεων επιβολής της τάξης, εννέα άνδρες και μία γυναίκα, παρουσιάστηκαν δημόσια σε μια συγκέντρωση διαδηλωτών στο Κίτο.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης (10/10) – τοπική ώρα – ρεπορτάζ από το Κίτο ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι. Απελευθερώθηκαν κοντά στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης παρόντων του επικεφαλής του Συνηγόρου του Λαού Φρέντι Καριόν και στελεχών της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη χώρα. Αυτό υπογράμμιζαν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους οι εφημερίδες «El Telégrafo» και «El Comercio», με την τελευταία να τονίζει πως τα ένστολα στελέχη, εκ των οποίων εννέα είναι άνδρες και μία γυναίκα, είναι καλά στην υγεία τους.


Σύμφωνα με τον Χάιμε Βάργκας, επικεφαλής της μεγαλύτερης οργάνωσης αυτοχθόνων του Ισημερινού, της CONAIE, τα στελέχη αυτά συνελήφθησαν διότι παρεισέφρησαν «σε χώρο στον οποίο κάναμε κατάληψη». Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Ισημερινό ευχαρίστησε μέσω Twitter την CONAIE για αυτή τη «χειρονομία καλής θέλησης».

Σημειώστε ότι εκτός τα στελέχη της αστυνομίας, οι αυτόχθονες αιχμαλώτισαν επίσης σχεδόν τριάντα δημοσιογράφους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη κάλυψης των κινητοποιήσεων, των αιτημάτων και των θέσεών τους. Η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο είχε προτρέψει νωρίτερα τους διαδηλωτές να αφήσουν ελεύθερα τα στελέχη της αστυνομίας.


Ο Μορένο, αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη κρίση της θητείας του, εγκατέλειψε την πρωτεύουσα και μετέφερε την έδρα της κυβέρνησής του στη Γουαγιακίλ στις αρχές της εβδομάδας, ενώ αυτόχθονες έκαναν μαζικά πορεία προς το Κίτο.

Στην πρωτεύουσα επικρατεί έκρυθμη κατάσταση καθώς οι διαδηλωτές απαιτούν να ακυρωθούν τα μέτρα λιτότητας που παίρνει ο Μορένο, ειδικά η κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων. Την Πέμπτη (10/10), ο Συνήγορος του Λαού ανέφερε ότι ο απολογισμός των νεκρών των κινητοποιήσεων, που διαρκούν οκτώ ημέρες, αυξήθηκε σε πέντε.


Ο Μορένο δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης (09/10) ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους διαδηλωτές και ήδη υπάρχουν κάποια «πρώτα καλά αποτελέσματα». Η CONAIE διεμήνυσε, ωστόσο, την Πέμπτη (10/10) πως απορρίπτει κάθε διάλογο με μια κυβέρνηση που «δολοφονεί» κι ο πρόεδρος της Βάργκας προειδοποίησε τον Μορένο να «μην παίζει» με τους αυτόχθονες.


(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ