22-04-2021

Πλήρης κάλυψη του ουκρανού προέδρου στον Τραμπ – «Δεν υπήρξε εκβιασμός»

Τι δήλωσε για τις συναντήσεις με τον Πούτιν

Μια καθυστερημένη κάλυψη, που μετά την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας δεν μπορεί να πείσει κανέναν, προσέφερε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στον πρόεδρο Τραμπ ο πρώην κωμικός και νυν πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος Ο διέψευσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ του άσκησε πιέσεις, για να ερευνήσει την εμπλοκή του γιου του Αμερικανού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν, σε έκνομες ενέργειες ως προέδρου της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma.

«Δεν υπήρξε εκβιασμός. Δεν ήταν αυτό το αντικείμενο της συζήτησής μας» δήλωσε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι το Κίεβο έχει ξεκινήσει μια από κοινού έρευνα για την υπόθεση της ουκρανικής εταιρείας, όπως και ότι η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη χώρα με ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Ο Τραμπ δεν επεχείρησε να τον εκβιάσει ούτε κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του τον Ιούλιο, ούτε κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε τον Σεπτέμβριο , δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά την διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, σκοπός της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τραμπ ήταν η διοργάνωση της επόμενης συνάντησης. Επιπλέον ήθελε να αποδείξει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ουκρανία δεν είναι χώρα διεφθαρμένη και πως η νέα κυβέρνηση προτίθεται να καταπολεμήσει την διαφθορά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκίνησε τη διαδικασία για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, με το επιχείρημα ότι χρησιμοποίησε την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία για να ασκήσει πιέσεις στον Ζελένσκι ώστε να διερευνήσει την εμπλοκή του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Αμερικανού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και ένας από τους βασικούς του αντιπάλους.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια είχε μπλοκαριστεί κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον αμερικανό πρόεδρο, και ότι αφού ενημερώθηκε αργότερα από τον δικό του υπουργό Άμυνας για το ζήτημα, το συζήτησε κατά την διάρκεια ξεχωριστής συνάντησης που είχε τον Σεπτέμβριο στην Πολωνία με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

 Ανοιχτό το θέμα της συνάντησης με τον Πούτιν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας κατ ιδίαν συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν η οποία ωστόσο είπε προς το παρόν δεν προγραμματίζεται.

«Προς το παρόν μιλάμε μόνο για μια συνάντηση στο πλαίσιο του ‘σχήματος της Νορμανδίας’… Πρέπει να κοιτάξουμε ο ένας στα τον άλλο στα μάτια, να κατανοήσουμε τι θέλει ο καθένας και ποιες ρεαλιστικές πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν, πότε και πώς μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο. Εμείς το θέλουμε πολύ. Εάν κι εσείς το επιθυμείτε, τότε ελάτε να συναντηθούμε. Μπορούμε να συναντηθούμε και στο πλαίσιο του ‘σχήματος της Νορμανδίας’ και σε μια απευθείας συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας».

Παράλληλα ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει να επικοινωνεί απευθείας με τον πρόεδρο Πούτιν ώστε να υπάρξει συμφωνία για την επόμενη φάση ανταλλαγής κρατουμένων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ