18-04-2021

Η Τουρκία συνεχίζει το σφυροκόπημα των Κούρδων στη Βόρεια Συρία – «Ο κόσμος φοβάται γενοκτονία»

Η απειλή για ανθρωπιστική καταστροφή είναι πλέον ορατή

H τουρκική επιχείρηση στα εδάφη της Βόρειας Συρίας έχει βάλει στο στόχαστρο και τους Κούρδους, ενώ στα θύματα συμπεριλαμβάνονται και άμαχοι. Η επιχείρηση της Τουρκίας, που διεξάγεται υπό την ονομασία «Η πηγή της Ειρήνης», δεν έχει προκαλέσει μόνο θανάτους, αλλά και ένα νέο κύμα προσφύγων. Οι άμαχοι φεύγουν με τσάντες μόνο στα χέρια τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βρεθεί στο στόχαστρο, δεχόμενος βολές ακόμα και από το… εσωτερικό της κυβέρνησής του. «Ο κόσμος φοβάται μια πιθανή γενοκτονία. Είναι μια σκέτη καταστροφή», λένε κάτοικοι στη Βόρεια Συρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να υποστηρίζει ότι η επιχείρηση είναι «αναλογική και υπεύθυνη», αλλά όλοι ξέρουν πως έχει μπροστά του την ευκαιρία με το «πράσινο φως» των ΗΠΑ να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους Κούρδους.

Ο ΟΗΕ – έχει συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας – από την πλευρά του έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ότι η τουρκική εισβολή μπορεί να απειλήσει σοβαρά τις ζωές των περίπου 1,7 εκατ. ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, πόσω μάλλον που η επιβίωση 700.000 εξ’ αυτών εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις τις τελευταίες εβδομάδες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για μια ανθρωπιστική καταστροφή καθώς οι συγκρούσεις μπορούν να ωθήσουν έως και 300.000 ανθρώπους στο δρόμο της προσφυγιάς.

Εδώ και ημέρες σε μεθοριακές πόλεις όπως το Ρας αλ Άιν και το Ταλ Αμπιάντ δεκάδες οικογένειες Κούρδων μάζεψαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και αποχώρησαν στο πρώτο κύμα των βομβαρδισμών στα περίχωρα των περιοχών τους, λόγω και του φόβου ότι μπορεί να στοχοποιηθούν από τις δυνάμεις της Τουρκίας λόγω της εθνικότητάς τους. «Ο κόσμος φοβάται μια πιθανή γενοκτονία. Είναι μια σκέτη καταστροφή», είπε μια κάτοικος του Ταλ Αμπιάντ.

Πιο νότια χιλιάδες άμαχοι καταφεύγουν στην εξοχή για να γλιτώσουν από τις βόμβες και τις οβίδες καθώς κυκλοφορούν φήμες για επιθέσεις αντεκδίκησης από τους σύρους αντάρτες συμμάχους της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

«Λάδι» στη φωτιά έριξαν και δηλώσεις ότι δεν θα υπάρξει κανένα έλεος στους μαχητές των κουρδικών πολιτοφυλακών. «Χτυπήστε τους με σιδερένια γροθιά, κάντε τους να γευθούν την κόλαση των πυρών σας», είπε στους μαχητές του ο «Συριακός Εθνικός Στρατός», τον οποίο υποστηρίζει η Άγκυρα.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογράμμιζαν ότι κατέγραψαν πέρυσι πολλές «τυφλές επιθέσεις» των δυνάμεων της Τουρκίας και των συμμάχων τους και σε λιγότερο βαθμό από τις κουρδικές δυνάμεις, επιθέσεις που κατέληξαν στους θανάτους πολλών αμάχων στην Αφρίν και την Αζάζ στην επαρχία του Χαλεπίου. Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε μεγάλο κύμα προσφύγων. Τώρα, φοβούνται μήπως συμβεί το ίδιο και με τη νέα τουρκική εισβολή.

O OHE και υπηρεσίες αρωγής υπολογίζουν ότι καθώς συνεχίζονται οι μάχες μπορεί να οδηγήσουν στον εκτοπισμό 100.000 – 300.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων έχουν πάρει αρκετές φορές το δρόμο της προσφυγιάς και ζουν ήδη σε άθλιες συνθήκες, με βάση τα όσα είπε η Σάρα Καγιαλί της «Human Rights Watch» στον «Independent».


Μια από τις βασικές πηγές ανησυχίας είναι μια νέα προσφυγική κρίση καθώς όλοι οι καταυλισμοί στη βόρεια Συρία είναι κατάμεστοι και υποχρηματοδοτούνται. Οι οργανώσεις αρωγής δεν έχουν δημιουργήσει τις αναγκαίες για την επιβίωση υποδομές.

Η Σόνια Κους της οργάνωσης «Save the Children» αναφέρει ότι μεγαλύτερους κινδύνους θα αντιμετωπίσουν κάπου 9.000 παιδιά από περίπου 40 χώρες που βγήκαν τον περασμένο Μάρτιο από εδάφη που ήλεγχε ο ISIS και βρίσκονται τώρα σε ειδικά στρατόπεδα, τα οποία μπορεί να περιέλθουν υπό τον έλεγχο της Τουρκίας.

Σημειώστε ότι υπάρχουν και δύο εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες που φιλοξενεί στα εδάφη της η Τουρκία για τους οποίους η Άγκυρα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους στην συγκεκριμένη περιοχή με βάση τα όσα αναφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ