12-04-2021

Τραμπ: «Μας αρέσουν οι Κούρδοι αλλά δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία» (video)

«Οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για ίδιο συμφέρον» τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος

Με τις πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του, να αυξάνονται προς τον αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφαση του να ανάψει το «πράσινο» φως στην Τουρκία για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, ο ίδιος θέλησε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις για τους Κούρδους.

«Οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα εδάφη τους, για ίδιο συμφέρον» είπε ο Τραμπ, υπενθυμίζοντας  πως οι Κούρδοι, αν και έθνος δεν διαθέτει Κράτος.

«Δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα. Μας αρέσουν οι Κούρδοι» κατέληξε ο Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κούρδοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες δημιουργίας  συμμαχιών στο μέλλον, απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα, λέγοντας «οι συμμαχίες είναι εύκολες».

Πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατόν στη Συρία, προειδοποιώντας εκ νέου πως σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με «τεράστιο οικονομικό τίμημα»,  «θα αφανίσω την οικονομία της», απείλησε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ