15-02-2021

Αμερικανός Υπ.Εξ: Η ρωσική επέμβαση στη συριακή σύγκρουση θα οδηγήσει τη Μόσχα σε τέλμα

Η ρωσική επέμβαση στη συριακή σύγκρουση, θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η Ρωσία σε τέλμα που θα αποτελέσει κίνητρο να εργαστεί για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στη Μανάμα.

Στη διάσκεψη για την ασφάλεια, η οποία πραγματοποιείται στην Μανάμα του Μπαχρέιν, ο Μπλίνκεν δήλωσε:

«Το τέλμα θα μεγαλώσει και θα βαθύνει, τραβώντας κι άλλο μέσα σε αυτό τη Ρωσία. Η Ρωσία θα θεωρηθεί ότι συνασπίζεται με τον Άσαντ, την Χεζμπολάχ, το Ιράν, αποξενώνοντας εκατομμύρια Σουνίτες στη Συρία, στην περιοχή και πράγματι στην ίδια τη Ρωσία», ενώ πρόσθεσε πως η ρωσική ανάμειξη αν και μπορεί να αυξήσει την ισχύ της Μόσχας στον Ασάντ, η σύγκρουση θα δημιουργήσει «ένα αναγκαστικό κίνητρο για τη Ρωσία για να εργαστεί υπέρ, κι όχι κατά, μιας πολιτικής μετάβασης».

Ο Μπλίνκεν στη συνέχεια συμπλήρωσε:

«Η Ρωσία δεν μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική της επίθεση κατά οποιουδήποτε αντιτίθεται στην ωμή διακυβέρνηση του Άσαντ. Το κόστος θα μεγαλώνει καθημερινά όσον αφορά τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα, όπως και αυτά σε θέματα ασφάλειας».

Σχετικά με το Ιράν ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν τις αποδοκιμαστέες -όπως τις χαρακτήρισε- ενέργειες του Ιράν στην περιοχή, όπως η υποστήριξη της τρομοκρατίας, παρά τη συμφωνία που επετεύχθη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η δέσμευση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι ευρεία και ξεπερνάει τη στρατιωτική πτυχή, σημείωσε ο Αμερικανός ενώ συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Συρία.

Υπενθυμίζεται πως χθες οι ΗΠΑ αποκάλυψαν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη των πρώτων τους χερσαίων δυνάμεων στη Συρία ώστε να επιτεθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Καταλήγοντας, ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην Υεμένη, λέγοντας ότι οι πολίτες της χώρας αυτής δεν έχουν τα περιθώρια να περιμένουν άλλο για την ειρήνευση και ότι επιβάλλεται «σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» να επιτρέψουν στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε όσους το έχουν ανάγκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ