07-03-2021

5 Κολομβιανοί στρατηγοί ύποπτοι για εξωδικαστικές δολοφονίες

Πέντε Κολομβιανοί στρατηγοί, εκ των οποίων ο ένας εν ενεργεία, κλήθηκαν χθες Παρασκευή από τον γενικό εισαγγελέα, για ανάκριση για ως ύποπτοι για πιθανή εμπλοκή τους σε εξωδικαστικές δολοφονίες πολιτών την περίοδο 2006-2007, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Πρόκειται για τους στρατηγούς Λεονάρντο Γκόμες, Χάιρο Αντόνιο Εράσο, Ερνάντο Πέρες Μολίνα, Χούστο Ελισέο Πένια και Εμίρο Χοσέ Μπάριος (εν ενεργεία), οι οποίοι κλήθηκαν από τον εισαγγελέα για ενδεχόμενη εμπλοκή τους στις υποθέσεις «falsos positivos» («ψευδώς θετικά» αποτελέσματα, στην ορολογία των θετικών επιστημών). Οι υποθέσεις αυτές, σχετίζονται με δολοφονίες αμάχων από στρατιωτικούς, που παρουσιάζονταν ως αντάρτες, ώστε οι στρατιωτικοί να εξασφαλίσουν άδειες, επιδόματα ή προαγωγές.

Οι ανακρίσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου, μετά το πέρας των οποίων θα αποφασιστεί εάν θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη ή όχι.

Δεν είναι η πρώτη περίπτωση που ερευνάται, καθώς είναι εκατοντάδες οι στρατιωτικοί που έχουν ήδη καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση. Στην παρούσα χρονική περίοδο, ακόμη 20 στρατηγοί περίπου, ερευνώνται για τέτοιες πράξεις

Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), πάνω από 4.000 άμαχοι δολοφονήθηκαν από στρατιωτικούς στην Κολομβία από το 2002 ως το 2008.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ