19-02-2021

Μεγάλος, άγνωστος, αστεροειδής θα περάσει το Σάββατο ξυστά από τη Γη (video)

Πολύ κοντά στη Γη θα περάσει το Σάββατο ένας μεγάλος αστεροειδής, με διάμετρο περίπου 400 μέτρων. Το πέρασμα, με ταχύτητα 35 χλμ ανά δευτερόλεπτο, θα γίνει το Σάββατο το βράδυ στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 480.000 χιλιομέτρων, λίγο μεγαλύτερη, δηλαδή, από την αντίστοιχη που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη.

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για τον αστεροειδή, γνωστό ως 2015 ΤΒ145, τον οποίο ανακάλυψαν στις 10 Οκτωβρίου από τηλεσκόπιο στη Χαβάη και έτσι το Σάββατο θα έχουν τη δυνατότητα να τον μελετήσουν καλύτερα.

Η επίγνωση ότι γύρω από τη Γη περνούν συνεχώς μικροί και μεγαλύτεροι αστεροειδείς, κάνει ολοένα πιο νευρικούς τους επιστήμονες και τις διαστημικές υπηρεσίες, που πλέον έχουν ξεκινήσει προγράμματα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν στο μέλλον, αν οι υπολογισμοί δείξουν ότι κάποιο ουράνιο σώμα κατευθύνεται απειλητικά προς τη Γη.

Πριν από 65 εκατ. χρόνια ένας αστεροειδής διαμέτρου δέκα χιλιομέτρων, που έπεσε στο σημερινό Μεξικό, εκτιμάται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και άνοιξε το δρόμο για τα θηλαστικά – και τον άνθρωπο.

Ο αστρονόμος Ντέτλεφ Κόσνι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δήλωσε ότι αν ο 2015 ΤΒ145 έπεφτε στη Γη, θα προξενούσε μεγάλες ζημιές, γι’ αυτό χρειάζεται συνεχής εγρήγορση.

Η ESA σε ανακοίνωσή της διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο αστεροειδής να χτυπήσει τον πλανήτη μας ή ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί τα επόμενα 100 χρόνια. Όμως ο 2015 ΤΒ145 προστέθηκε στον κατάλογο κινδύνου της ESA, ο οποίος περιέχει 524 τέτοια διαστημικά αντικείμενα.

Δείτε το σχετικό video που αναρτήθηκε στο κανάλι της NASA, στο youtube:

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ