09-03-2021

Η περιουσία του προέδρου Ποροσένκο αυξήθηκε παρά την κρίση

Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είναι ο μοναδικός από τους δέκα πλουσιότερους Ουκρανούς που είδε την περιουσία του να αυξάνεται παρά την υπόσχεσή του να πωλήσει τις επιχειρήσεις του και παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Ουκρανικά μέσα.

Με φόντο τη βαθιά οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώνεται από τη φονική ένοπλη σύγκρουση στις φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όλοι οι άλλοι ολιγάρχες, με εξαίρεση τον Πέτρο Ποροσένκο, είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται.

Ο πλούτος του Ποροσένκο, επιχειρηματία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας της σοκολάτας την οποία είχε υποσχεθεί να πωλήσει όταν εξελέγη στην προεδρία τον Μάιο του 2014, υπολογίζεται από το περιοδικό Novoie Vremia σε 979 εκατ. δολάρια, δηλαδή 20% περισσότερα απ’ ό,τι πέρυσι. Αυτό του επιτρέπει να κερδίσει τρεις θέσεις στην κατάταξη των πλουσιότερων Ουκρανών, ανεβαίνοντας στην έκτη θέση.

Παρά την υπόσχεσή του, δεν έχει προχωρήσει στην πώλησή της ισχυριζόμενος πως, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για μια τέτοια συναλλαγή.

“Η διεθνής επενδυτική τράπεζα του προέδρου αύξησε το ενεργητικό της κατά 84,8% την ώρα που το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει καταρρεύσει και 60 τραπεζικά καταστήματα έχουν κλείσει”, επισημαίνει το περιοδικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ