13-02-2021

Πόσοι θάνατοι ακόμα στο Αιγαίο; – Περισσότερα από 70 νεκρά παιδιά τους τελευταίους δύο μήνες

Περισσότερα από 70 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας μετά το θάνατο του μικρού Αϊλάν, ο οποίος αποτέλεσε την αφορμή για κινητοποίηση των ευρωπαϊκών χωρών για εξεύρεση λύσης του μεταναστευτικού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη το βράδυ η οργάνωση Save the Children αναφέρεται ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση γιατί το στενό θαλάσσιο πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα όσο χειμωνιάζει θα γίνει περισσότερο θανατηφόρο.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή της μεγάλης επιχείρησης για τον αντοπισμό τουλάχιστον 34 ανθρώπων που αγννοούνται μετά το ναυάγιο σκάφους ανοιχτά της Λέσβου στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 5 παιδιά, 2 άντρες και μία γυναίκα.

«Το να βλέπεις σορούς παιδιών και βρεφών να ξεβράζονται ή να απομακρύνονται από παραλίες είναι καταστροφικό» αναφέρει μέλος της οργάνωσης Save The Children που συμμετέχει στις προσπάθειες στη Λέσβο.

«Οι κρατικές αρχές και ομάδες όπως η δική μας κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά οι αφίξεις είναι καθημερινά εκατοντάδες» λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Save the Children,  69 παιδιά έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα από τις 2 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 26 Οκτώβρη.

Σε δημοσίευμα του Aljazeera, η Kate O’Sullivan, μέλος της οργάνωσης Save The Children, αναφέρεται στην νέα τραγωδία στο Αιγαίο με τους δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη προκειμένου να σταματήσουν οι θάνατοι τόσων ανθρώπων», η Kate O’Sullivan.

«Έχω δει παιδιά που κοιμούνται στη λάσπη κάτω από ένα σαθρό κομμάτι χαρτόνι με μπλε χέρια και χείλια», ενώ η ίδια προσθέτει ότο όσο πλησιάζει ο χειμώνας η κατάσταση θα γίνει χειρότερη.

Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2015, προσθέτει το δημοσίευμα, στο ταξίδι τους για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ