28-02-2021

Απάντηση Κύπρου στην Τουρκία: Αποκλειστικό μας δικαίωμα οι έρευνες στο οικόπεδο 7

«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο»

Η Κύπρος απάντησε με αποφασιστικότητα στην Τουρκία για τη… χρήση του «οικοπέδου 7» στη δική της ΑΟΖ. «Η εξερεύνηση/εκμετάλλευση του “οικοπέδου 7”, που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ , είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφορικά με τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας την Πέμπτη (19/09) για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ)/υφαλοκρηπίδας της.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως «η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών «δείχνει για ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της. Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η αρμοδιότητα για τη διαχείρισή του ανήκει στην κυβέρνηση του προς όφελος όλων των πολιτών του».

Ακόμη επισημαίνεται πως «το ερευνητικό οικόπεδο «7», το οποίο αδειοδοτήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού, η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των μόνων σχετικών παράκτιων κρατών των οποίων οι ακτές αντίκεινται, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003».

Η Λευκωσία αναφέρει πως «η πρόσφατη υπογραφή συμβολαίου για το ερευνητικό τεμάχιο 7 με την ENI και την TOTAL, καθώς και οι άλλες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν ταυτόχρονα, οι οποίες προνοούν την επέκταση της παρουσίας της TOTAL στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αποτελούν αναμφίβολα ψήφο εμπιστοσύνης στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, εν μέσω των συνεχιζόμενων παράνομων και επιθετικών τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου».

Τέλος, προσθέτει πως «η Τουρκία, για ακόμα μια φορά, αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, προβάλλοντας αβάσιμες αξιώσεις, αντίθετες με την κατ’ επανάληψη εκφρασθείσα θέση της διεθνούς κοινότητας, η οποία υποστηρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (18/09), «έπεσαν» οι υπογραφές για αδειοδότηση κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ εντός του οικοπέδου 7, και την επομένη ακολούθησε η αντίδραση της Τουρκίας. Σε δηλώσεις του με το πέρας της τελετής, ο Γιώργος Λακκοτρύπης (Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στην Κύπρο) είπε ότι πρόθεση είναι όπως στα οικόπεδα για τα οποία έχουν αδειοδότηση η ΕΝΙ και η TOTAL, να γίνουν έως και έξι γεωτρήσεις. Αναμένεται ότι θα γίνουν συνολικά μέχρι εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι Λευκωσία, Ρωσία, Γαλλία και Αίγυπτος έχουν στραφεί κατά των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟ. Το ίδιο έχει κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την Κύπρο να συνεργάζεται με τις δυο παραπάνω εταιρείες (η μία γαλλική και άλλη ιταλική) για τα οικόπεδα που της ανήκουν.

Την ίδια ώρα ότι το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Ορούτς Ρέις» (Oruc Reis) βρίσκεται στα δυτικά της Κύπρου και σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνοδεύεται από μια μεγάλη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της γειτονικής χώρας.

(πληροφορίες από inba.gr)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ