14-02-2021

Λίγο ήθελε – Αστεροειδής πέρασε «ξυστά» από τη Γη και η NASA δεν το κατάλαβε καν (video)

Παραλίγο το 2019 να μην ήταν... «ΟΚ»

Προ εκπλήξεως βρέθηκε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος όταν διαπίστωσε πως ένας μεγάλος αστεροειδής όχι μόνο πέρασε το σύστημα παρατήρησης που είχε στήσει, αλλά πέρασε και «ξυστά» από την Γη!

Τα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που βγήκαν στη δημοσιότητα, αποκάλυψαν ότι τον Ιούλιο η NASA δεν είχε αντιληφθεί το μεγάλο ουράνιο σώμα, το οποίο ονόμασε… «2019 ΟΚ». Η υπηρεσία ενημέρωσε τελικά λίγο πριν μας προσπεεράσει…

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής πέρασε περίπου 40.400 μίλια μακριά από τη Γη – μόλις το 16% της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη – και ήταν ο μεγαλύτερος βράχος που έκανε κάτι παρόμοιο εδώ και σχεδόν 100 χρόνια.

Τα emails που αποκάλυψε η Buzzfeed News, ανέφεραν ότι ένας υπάλληλος της NASA είπε στους συναδέλφους του ότι ο αστεροειδής είχε περάσει μέσα από το «προστατευτικό μας δίχτυ».

Ταξιδεύοντας με 55.000 μίλια / ώρα και έχοντας διαστάσεις 57 x 130 μέτρα, η NASA συνειδητοποίησε ότι ο «2019 ΟΚ» ερχόταν προς τα μέρη μας, 24 ώρες πριν περάσει… δίπλα από αυτά!

Ο αστεροειδής πήρε το όνομά του με βάση την ημερομηνία που εντοπίστηκε – το O αντιστοιχεί στο δεύτερο εξάμηνο του Ιουλίου, ενώ το K υποδηλώνει ότι ήταν η 10η ανακάλυψη στην περίοδο O.

Ένα παρατηρητήριο στη Βραζιλία ήταν το πρώτο που εντόπισε τον «2019 ΟΚ» και φρόντισε να προειδοποίησε τις αρχές των ΗΠΑ. Ακολούθησε ενημέρωση Τύπου, που ανέφερε πως ο αστεροειδής θα μπορούσε, αν έπεφτε στη Γη, να καταστρέψει μια περιοχή που εκτείνεται σε 50 μίλια, κάτι που συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 3.000 χρόνια.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ