12-04-2021

«Πόλεμος» μεταξύ Κάμερον και βασίλισσας Ελισάβετ – «Της ζήτησα να… κλείσει το μάτι» (video)

Ο κύριος υπαίτιος του Brexit, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζέιμς Κάμερον, στο τηλεοπτικό αφιέρωμα που του κάνει το BBC για όλα τα θέματα που τον είχαν απασχολήσει κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του έκανε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη  για ένα δημοψήφισμα που είχε προβληματίσει τη Βρετανία, αυτό της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 2014.

Όπως ανέφερε, λοιπόν, ο ίδιος εκείνη την περίοδο είχε ζητήσει την παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, προκειμένου να παραμείνει η Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βασίλισσα, όμως, τήρησε την ουδετερότητά της δεχόμενη τις συμβουλές και τις εισηγήσεις της κυβέρνησης, αφού δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Ο Κάμερον, όμως, είχε πανικοβληθεί από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονταν λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι τις συζητήσεις που είχα με τον γραμματέα μου και εκείνος με τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας, αλλά και τη δική μου συνομιλία με τον δεύτερο. Δεν ζητούσα τίποτα που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισυνταγματικό. Ένα ‘κλείσιμο του ματιού’, ακόμα και ελαφρύ κλείσιμο, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά». Όπως αναφέρει το BBC, η βασίλισσα ζήτησε τότε από τον λαό να σκεφτεί πού προσεκτικά το μέλλον». Σύμφωνα με τον Κάμερον, αυτή η διακριτική παρέμβαση έπαιξε σημαντικό ρόλο. Εν τέλει, οι Σκωτσέζοι είχαν ψηφίσει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 55,3% έναντι 44,7% που τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον

Οργή της βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για τις δηλώσεις του Κάμερον

Προς το παρόν μπορεί να μην υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, ωστόσο πηγή από το παλάτι κάνει λόγο για ενόχληση της βασίλισσας από τις δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον. Η ίδια πηγή φέρεται να δήλωσε στο BBC: «Δεν υπηρετεί κανενός το συμφέρον η δημοσιοποίηση των συνομιλιών που έχει η βασίλισσα με τον εκάστοτε πρωθυπουργό της χώρας. Κάτι τέτοιο καθιστά πολύ δύσκολο να ευδοκιμήσει μια σχέση».

Στη συνέχεια ο Κάμερον σχολιάζοντας την ενόχληση της βασίλισσας είπε, ότι προσπάθησε να δώσει μια ειλικρινή εξήγηση για τις πράξεις του. «Προσπαθούσα να εξηγήσω τις απογοητεύσεις που υπήρχαν όταν είχα μία πλευρά στο δημοψήφισμα να λέει ότι θα έχουμε μια βασίλισσα της ανεξάρτητης Σκωτίας και όλοι ήταν καλά», είπε συγκεκριμένα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ