14-04-2021

Απάντηση του Ιράν για τις νέες κυρώσεις από ΗΠΑ: Είναι παράνομες και απάνθρωπες

Ως «παράνομες» και «απάνθρωπες» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, τις νέες οικονομικές κυρώσεις που ζητάει να επιβληθούν στη χώρα της Μέσης Ανατολής, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Περσικό Κόλπο με την επίθεση στη Σαουδική Αραβία.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας κατηγόρησε την Τετάρτη (18/09) την Ουάσινγκτον – και τον αμερικανό πρόεδρο – ότι «στοχεύει σκοπίμως τους απλούς Ιρανούς πολίτες» και έκανε λόγο για «οικονομική τρομοκρατία». Από την πρώτη στιγμή, το Ιράν έχει απορρίψει τις κατηγορίες των ΗΠΑ πως βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από τη Σαουδική Αραβία τόνισε πως είναι «πράξη πολέμου η επίθεση στην Aramcο». Λίγες ώρες πριν η Σαουδική Αραβία τόνισε, μέσω συνέντευξη Τύπου… «Μας χτύπησαν πύραυλοι και drones από το Ιράν». Παρουσιάζοντας συντρίμμια των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων κρουζ που, όπως λένε, χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο είναι έκρυθμη, με τις ΗΠΑ να κάνουν σχέδια και για επέμβαση στο Ιράν. Η Τεχεράνη τονίζει πως οποιαδήποτε κίνηση των Αμερικανών θα προκαλέσει άμεση αντίδραση.

Φωτογραφία: mohammad Berno

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ