13-04-2021

Σαουδική Αραβία για την επίθεση: Μας χτύπησαν πύραυλοι και drones από το Ιράν (video)

Και οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει την Τεχεράνη για το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της «Aramco»

Μετά τις HΠΑ και οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας κατηγορούν το Ιράν στην επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεών της («Aramco»). Παρουσίασαν μάλιστα, όπως είχε προαναγγελθεί, σε συνέντευξη Τύπου και στοιχεία, καθώς έδειξαν την Τετάρτη (18/09) συντρίμμια των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων κρουζ που, όπως λένε, χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Με τη Σαουδική Αραβία να κάνει λόγο για «αδιαμφισβήτητη» απόδειξη της ιρανικής επιθετικότητας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Τούρκι αλ Μάλικι, είπε ότι 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και επτά πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον των δύο πετρελαϊκών υποδομών το περασμένο Σάββατο. Μεταξύ αυτών ήταν μη επανδρωμένα ιρανικά αεροσκάφη Delta Wing και πύραυλοι «Ya Ali».

Οι πύραυλοι αυτοί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, χρησιμοποιούνται από τους Φρουρούς της Επανάστασης. «Η επίθεση προήλθε από τον βορρά και αδιαμφισβήτητα ανάδοχός της ήταν το Ιράν», είπε ο αλ Μάλικι παρουσιάζοντας ό,τι απέμεινε από τα όπλα αυτά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον του Αμπκάικ, του μεγαλύτερου διυλιστηρίου του κόσμου, ενώ μόνο πύραυλοι έβαλαν στο στόχαστρο τις εγκαταστάσεις άντλησης στο κοίτασμα Χουραΐς. Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν, έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ενώ η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμιξή της.
 

Ο Μάλικι, που είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωπος του υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμού που μάχεται τους Χούτι, επανέλαβε ότι η επίθεση δεν μπορεί να προήλθε από την Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι οι αντάρτες προσφέρουν κάλυψη στο Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο είναι έκρυθμη, με τις ΗΠΑ να κάνουν σχέδια και για επέμβαση στο Ιράν. Η Τεχεράνη τονίζει πως οποιαδήποτε κίνηση των Αμερικανών θα προκαλέσει άμεση αντίδραση. Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σημαντική» αύξηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ενώ ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο πηγαίνει στη Σαουδική Αραβία για την κοινή «απάντηση».

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Daily Mail)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ