22-04-2021

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό Κόλπο – Στα «σκαριά» σχέδιο επέμβασης στο Ιράν από τις ΗΠΑ

«Στον απόηχο των απρόκλητων επιθέσεων του Σαββατοκύριακου σε αρκετές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναφορικά με το Ιράν.

«Σχέδιο αντίδρασης» ζήτησε ο Αμερικάνος Πρόεδρος από τους επιτελείς του Πενταγώνου κατά τη συνάντηση τους χθες Τρίτη.  Πάντως, ο Λευκός Οίκος περιμένει  από τη Σαουδική Αραβία να αποφασίσει το τρόπο της δικής της αντίδρασης, πριν αποφασίσει πολεμικές κινήσεις, με την Τεχεράνη να αρνείται  κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις.

Στη Σαουδική Αραβία μεταβαίνει αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο που έχει αναλάβει τις  σχετικές διαβουλεύσεις και επίκειται συνάντηση σήμερα Τετάρτη στην Τζέντα με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να αντικρούσουν την ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή». Πολλοί είναι αυτοί που πιέζουν για μια δυναμική αντίδραση απέναντι στο Ιράν. Μάλιστα, κατηγορούν τον Ντόναλντ Τραμπ για «αδυναμία».

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ υπολογίζουν ότι με την διεξαγωγή της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ηγέτες άλλων χωρών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, αναφορικά με ενδεχόμενη αμερικανική (πολεμική) αντίδραση κατά του Ιράν. Θεωρείται ουσιαστικά απίθανο να συμβεί κάτι πριν από τις συζητήσεις αυτές, σύμφωνα με την πηγή που έχει λάβει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά στον Λευκό Οίκο.

«Πρέπει να καθίσουμε με τους Σαουδάραβες και να το επεξεργαστούμε. Ήταν μία επίθεση που δέχτηκε η Σαουδική Αραβία. Δεν ήταν μία επίθεση που δεχθήκαμε εμείς», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Έχουμε πολλές επιλογές. Αλλά δεν εξετάζω επιλογές τώρα. Πρέπει σίγουρα να βρούμε ποιος το έκανε αυτό. Συνεργαζόμαστε με την Σαουδική Αραβία…, θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Στον απόηχο των απρόκλητων επιθέσεων του Σαββατοκύριακου σε αρκετές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, σας υπόσχομαι ότι είμαστε έτοιμοι. Όπως είπε ο πρόεδρος, δεν επιθυμούμε τον πόλεμο με κανένα, αλλά οι ΗΠΑ είναι ετοιμοπόλεμες», τόνισε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς περιγράφοντας τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ως «τις καλύτερα εξοπλισμένες, εκπαιδευμένες και τεχνολογικά προηγμένες σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ιράν: Οποιαδήποτε κίνηση των Αμερικανών θα προκαλέσει άμεση αντίδραση

Το Ιράν απηύθυνε «επίσημη νότα» προς τις ΗΠΑ μέσω της Ελβετίας, στην οποία τονίζει ότι δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν το Σάββατο εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Ωστόσο η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι η απάντησή της σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση «δεν θα περιοριστεί στην πηγή», σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.

«Το Ιράν επανέλαβε ότι δεν ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση των Αμερικανών εναντίον του Ιράν θα προκαλέσει άμεση αντίδραση», μετέδωσε το ISNA.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ