11-05-2021

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να βλάψουν άλλο την σύμμαχο Τουρκία

Την πεποίθηση ότι η προσωπική του σχέση με τον Ντόναλτ Τράμπ μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση που έχει προκαλέσει στις σχέσεις των δύο χωρών η αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο Τούρκος Πρόεδρος είπε  ότι θα συζητήσει την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot με τον Ντόναλντ Τραμπ αυτό τον μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία έγειρε τον Ιούλιο την προοπτική επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως έληξε η προσφορά πώλησης στην Άγκυρα του αμερικανικού αμυντικού συστήματος Patriot της εταιρείας Raytheon.

Το θέμα των Patriots βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, με τον Τούρκο Πρόεδρο να τονίζει ότι θα συνεχίσει την συζήτηση αυτή όταν συναντηθούν οι δύο άνδρες στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών,την επόμενη εβδομάδα.

«Είπα όποιο πακέτο των… S-400 αποκτήσουμε, μπορούμε να αγοράσουμε από εσάς ένα συγκεκριμένο αριθμό Patriots αλλά πρέπει να δούμε προϋποθέσεις που τουλάχιστον θα ταιριάζουν με τους S-400» τόνισε ο Ερντογάν

Σε ερώτηση κατά πόσον θα ζητήσει επίσης από τον Αμερικανό πρόεδρο να αποτρέψει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ από το να επιβάλει ένα βαρύ πρόστιμο στην κρατική τράπεζα της Τουρκίας Halkbank για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε πως είναι βέβαιος ότι μπορούν να αποφύγουν ένα τέτοιο «λάθος», επικαλούμενος αυτό που ανέφερε πως «ένα διαφορετικό είδος εμπιστοσύνης» που έχουν οι δύο άνδρες.

«Κατά την άποψή μου μια χώρα όπως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να βλάψουν άλλο την σύμμαχο Τουρκία. Αυτή δεν είναι μια λογική συμπεριφορά» τόνισε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ