18-04-2021

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί αμυντικό βραχίονα

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε ανοίγει το δρόμο για τη σύσταση αμυντικού βραχίονα, όπως προκύπτει από τις σημερινές ανακοινώσεις της επερχόμενης προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  Ο βραχίονας θα αναλάβει θέματα άμυνας και διαστήματος, με στόχο την ανάπτυξη και χρηματοδότηση κοινών έργων.

Η καινούργια Κομισιόν θα περιλαμβάνει γενική διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία θα υπάγεται στο χαρτοφυλάκιο της γαλλίδας επιτρόπου Σιλβί Γκουλάρντ, συμμάχου του προέδρου Μακρόν.

Υπενθυμίζεται πως η σύσταση του αμυντικού βραχίονα προσέκρουε επί χρόνια στην αντίθεση του Ηνωμένου Βασίλειου, όμως ενόψει Brexit Γαλλία και Γερμανία έχουν αποφασίσει να καλύψουν προβλήματα στην ευρωπαϊκή άμυνα μέσω κοινοτικών δράσεων.

‘Άλλωστε η ΕΕ έχει δεχτεί μεγάλη πίεση από την Ουάσιγκτον, ειδικά επί προεδρίας Τραμπ, ώστε να αναβαθμίσει τις αμυντικές δυνατότητές της, την ώρα μάλιστα που  παρακολουθεί τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα να επενδύουν σε διαστημική στρατιωτική τεχνολογία. Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές πως το νέο ευρωπαϊκό σύστημα δεν πρέπει να αποκλείσει αμερικανικές εταιρείες άμυνας.

Η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «ουδέποτε θα γίνει στρατιωτική συμμαχία». Όμως η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας υπενθύμισε πως τα κράτη-μέλη έχουν κληθεί να συνεργαστούν στις συμβάσεις για απόκτηση όπλων, ουσιαστικά δημιουργώντας ένα κοινό σύστημα προμηθειών. Διευκρίνισε πως η νέα πρωτοβουλία θα συμπληρώνει το NATO.

Η σύσταση της νέας γενικής διεύθυνσης ουσιαστικά αποτελεί την συνέχεια του προγράμματος προετοιμασίας PADR, που άρχισε το 2017. Σε πρώτη φάση θα βασιστεί στο Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο με δύναμη πυρός 13 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε πρωτίστως ώστε να χρηματοδοτήσει ερευνητικά έργα και την ανάπτυξη πρωτοτύπων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ