20-04-2021

Φρίκη από τους διαλόγους μεταξύ του Κασόγκι και των δολοφόνων του: Ακούω μουσική όταν κόβω τα πτώματα

  • Ανατριχιαστικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα σε δολοφόνους και θύμα
  • Τι έλεγαν οι δολοφόνοι πριν την έλευση του Κασόγκι στο προξενείο
  • Τα τελευταία λόγια του δημοσιογράφου

Τους ηχογραφημένους, ανατριχιαστικούς διαλόγους ανάμεσα στους 15 σαουδάραβες πράκτορες που ανέλαβαν τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και του θύματος έδωσε στη δημοσιότητα η τούρκικη εφημερίδα Σαμπάχ.

Υπενθυμίζεται πως ο Κασόγκι, συνεργάτης της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι συνομιλίες ηχογραφήθηκαν πριν από αλλά και κατά τη διάρκεια της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Στη συνέχεια έφτασαν στην κατοχή του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας και κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες τουρκικές αρχές που διεξήγαγαν την έρευνα καθώς και σε διεθνείς αξιωματούχους και θεσμούς.

«Ακούω μουσική όταν κόβω τα πτώματα»

Μια από τις συνομιλίες ανάμεσα σε έναν από τους εκτελεστές του Κασόγκι τον Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ και εκείνον που φέρεται να διαμέλισε το πτώμα, τον Δρ. Σαλάχ Μοχάμεντ Αλ-Τουμπάιγκι, έχει ως εξής:

Μουτρέμπ: Μπορούμε να βάλουμε τη σορό σε μια τσάντα;

Αλ-Τουμπάιγκι: Οχι. (Είναι) πολύ βαριά και πολύ ψηλή επίσης. Πάντα δούλευα πάνω σε πτώματα. Ξέρω πώς να το κόψω πολύ καλά. Δεν έχω δουλέψει ποτέ σε ένα ζεστό πτώμα, αλλά θα το διαχειριστώ και αυτό εύκολα. Κανονικά βάζω τα ακουστικά μου και ακούω μουσική όταν κόβω τα πτώματα. Παράλληλα, πίνω τον καφέ μου και κάνω τσιγάρο. Μετά τον διαμελισμό, θα τυλίξετε τα μέρη σε πλαστικές σακούλες, θα τα βάλετε σε βαλίτσες και θα τα βγάλε έξω (από το κτίριο).

Ο Μουτρέμπ ακούγεται να λέει στη συνέχεια, αν έφτασε «το ζώο που πρέπει να θυσιάσει».

Όταν ο Κασόγκι μπαίνει στο προξενείο

Σύμφωνα με τις ηχογραφήσεις, τον Κασόγκι υποδέχεται στο προξενείο ένα γνωστό του άτομο, ενώ του ανακοινώνουν πως στο κτήριο βρίσκεται και ο πρόξενος Μοχάμεντ Αλ-Οταίμπι.

Αρχικά τον προσκαλούν ευγενικά στο γραφείο του πρόξενου στον δεύτερο όροφο, ενώ όταν αρχίζει να υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά, κάποιος τον τραβάει από τον χέρι. Ο Κασόγκι ακούγεται να λέει «Αφήστε με, τι νομίζετε ότι κάνετε;».

Μόλις ο δημοσιογράφος εισέρχεται στο δωμάτιο, ο Μουτρέμπ του λέει: «Παρακαλώ καθίστε, πρέπει να σας πάμε πίσω [στο Ριάντ.] Υπάρχει διαταγή από την Ιντερπόλ». Ο Κασόγκι αποκρίνεται: «Δεν υπάρχουν αγωγές εναντίον μου, η αρραβωνιαστικιά μου με περιμένει έξω».

Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, ένα άλλο μη αναγνωρισμένο μέλος της ομάδας των δολοφόνων, του λέει επανειλημμένα να πάψει.

Κάποια στιγμή ρωτούν τον Κασόγκι αν έχει κινητό.

Τα τελευταία του λόγια

Η συνέχεια συγκλονιστική: Τα τελευταία λόγια δολοφόνων και θύματος πριν τον φόνο είναι τα παρακάτω:

Μουτρέμπ: Άφησε ένα μήνυμα για τον γιο σου.

Κασόγκι: Τι πρέπει να πω στον γιο μου;

Μουτρέμπ: Θα γράψεις ένα μήνυμα, έλα να κάνουμε πρόβα. Δείξε το μας.

Κασόγκι: Τι πρέπει να πω, «θα σε δω σύντομα;»

Μη αναγνωρισμένο μέλος: Τελείωνε.

Μουτρέμπ: Θα πεις κάτι όπως «είμαι στην Κωνσταντινούπολη. Μην ανησυχείς αν δεν μπορείς να με βρεις».

Κασόγκι: Δεν πρέπει να πω ότι έχω απαχθεί;

Μη αναγνωρισμένο μέλος: Βγάλε το σακάκι σου.

Κασόγκι: Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε ένα προξενείο; Δεν αφήνω κανένα μήνυμα.

Μη αναγνωρισμένο μέλος: Τελείωνε.

Κασόγκι: Δεν γράφω τίποτα.

Μουτρέμπ: Γράψε το, κύριε Τζαμάαλ. Βιάσου. Βοήθησε μας ώστε να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε, διότι στο τέλος θα σε μεταφέρουμε πίσω στη Σαουδική Αραβία και αν δεν μας βοηθήσεις, ξέρεις τι θα συμβεί τελικά.

Κασόγκι: Υπάρχει μια πετσέτα εδώ. Θα με ναρκώσετε;

Αλ-Τουμπάιγκι: Θα σε βάλουμε για ύπνο.

Στη συνέχεια ο Κασόγκι ακούγεται να λέει λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του «μην κρατάτε το στόμα μου κλειστό».

«Έχω άσθμα, μην το κάνετε, θα με πνίξετε». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του δημοσιογράφου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ